Złocista i puszysta brioszka
Masz ochotę na pyszną, puszystą brioszkę na śniadanie lub przekąskę? Świetnie, Ptitchef ma jedną w magazynie dla Ciebie!
Składniki
Do złocenia:
Przygotowanie
 Wymieszać suche drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka i odstawić na kilka minut. Wymieszać suche drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka i odstawić na kilka minut.
 Umieścić w misce robota kuchennego i dodać mąkę, jajka, cukier i sól.
 Ugniatać na minimalnej prędkości przez 7 minut, a następnie na prędkości 2 przez 7 minut. Ugniatać na minimalnej prędkości przez 7 minut, a następnie na prędkości 2 przez 7 minut.
 Dodaj miękkie masło i ugniataj przez kolejne 7 minut na prędkości 1, a następnie ugniataj na prędkości 2, aż utworzy się nieklejąca się kula (może to zająć od 10 do 20 minut). Dodaj miękkie masło i ugniataj przez kolejne 7 minut na prędkości 1, a następnie ugniataj na prędkości 2, aż utworzy się nieklejąca się kula (może to zająć od 10 do 20 minut).
 Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w lodówce na 2 godziny lub dłużej. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w lodówce na 2 godziny lub dłużej.
 Wyjąć ciasto i zgnieść je, aby uwolnić gaz. Wyjąć ciasto i zgnieść je, aby uwolnić gaz.
 Pokroić ciasto na osiem kawałków o równej wadze i uformować 8 kulek. Umieścić kulki obok siebie w wysmarowanej masłem formie. Umieścić formę w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Pokroić ciasto na osiem kawałków o równej wadze i uformować 8 kulek. Umieścić kulki obok siebie w wysmarowanej masłem formie. Umieścić formę w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
 Wymieszaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj nim brioszkę. Wymieszaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj nim brioszkę.
 
 Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.
 
 Wyjąć z piekarnika i pozostawić brioszkę do ostygnięcia na kratce.
 A teraz brioszka jest gotowa! A teraz brioszka jest gotowa!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: Ciasto brioche jest kapryśne. Jeśli nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania z masłem, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania. 
 
 Ciasto: ważne jest, aby dobrze wyrosło za każdym razem (kroki 4 i 6).
 
 Wariacje: czy wiesz, jak zrobić warkocze? Nie wahaj się urozmaicić prezentacji, wykonując plecioną brioszkę z tego ciasta.
 
 Dodatki: miłośnicy czekolady mogą dodać do ciasta kilka kawałków czekolady, aby było jeszcze smaczniejsze!
Odżywianie
- Węglowodany: 11g
- Tłuszcze: 6.4g
- Tłuszcze nasycone: 3.8g
- Białka: 2.7g
- Błonnik: 0.5g
- Cukry: 2.4g
- ProPoints: 3
- SmartPoints: 5




Oceń ten przepis