Tarta czekoladowa z jeżynami / Chocolate tarte with blackberries
vote now
Czasem nachodzi mnie na coś ochota. Taka nieodparta ochota, że cokolwiek innego zjem to i tak w końcu skończy się na przyrządzaniu tego konkretnego czegoś. Ostatnio była to tarta czekoladowa. Wytrawna, ciemna i bardzo, bardzo czekoladowa. Na kruchym spodzie, tak samo czekoladowym jak nadzienie i polewa. Taki wypiek najlepiej smakuje jedzony o nieprzyzwoicie późnej porze, w łóżku, nie przejmując się okruszkami, na spółkę z drugą osobą i z ulubionym filmem lecącym w tle. Chociaż przy tej tarcie i tak trudno skupić się na oglądaniu.
Podobne tarteletki robiłam już wcześniej, przepis tutaj.
Składniki na ciasto (jedna duża tarta lub 4 małe tarteletki o Ø 12 cm):
· 110 g mąki pszennej
· 60 g mąki ziemniaczanej
· 15 g kakao
· 40 g cukru
· 75 g zimnego masła
· 1 jajko
Składniki na nadzienie:
· 300 g gorzkiej czekolady
· 200 ml śmietanki kremówki 30%
· 50 g masła
· jeżyny
· cukier puder do posypania
Oba rodzaje mąki i kakao przesiać na blat. Dodać cukier i zimne masło. Masło pokroić w mące i cukrze na małe kawałeczki przy pomocy noża, ponieważ kruche ciasto lubi zimno. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Powinna nam powstać gładka kula. Nie należy się przejmować, jeżeli gdzieniegdzie pozostaną niepołączone kawałeczki masła. Ciasto włożyć do foliowej torebki i włożyć do lodówki na około 1h.
W tym czasie zrobić nadzienie. Czekoladę rozpuścić z masłem i śmietanką na parze. Kiedy wszystkie składniki połączą się w gładką masę odstawić nadzienie do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę na tartę. Ciasto na dnie ponakłuwać delikatnie widelcem. Formy nie trzeba smarować wcześniej masłem ani wykładać papierem, ciasto i tak powinno ładnie wyjść. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 min. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone tarteletki wypełnić nadzieniem, ułożyć na nim jeżyny i włożyć do lodówki, żeby stężało, na minimum pół godziny. Przed podaniem posypać tarteletki cukrem pudrem.
Smacznego!
słodko-słony
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!