Surówka z młodej kapusty
vote now
Uwielbiam kiedy stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców, trudno zdecydować się co wybrać kiedy wszystko takie pyszne. Może szparagi bo zaraz skończy się sezon, a może kalafiory, brokuły, groszek, bób, fasolkę? Dziś zdecydowałam się na kapustę. Chrupiąca surówka z młodej kapusty z dodatkiem ostrego chrzanowego sosu świetnie pasuje do np. pieczonej ryby.
¼ główki białej kapusty1 marchew½ pęczka zielonej pietruszkibiała część pora5 łyżek kukurydzy
1 łyżka domowego majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego3 – 4 łyżki chrzanu2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz
Składniki:
¼ główki białej kapusty1 marchew½ pęczka zielonej pietruszkibiała część pora5 łyżek kukurydzy
Sos:
1 łyżka domowego majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego3 – 4 łyżki chrzanu2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz
Kapustę drobno poszatkować, pora pokroić w cienkie półplasterki, marchew zetrzeć na najmniejszych oczkach, natkę pietruszki posiekać. Przygotować sos mieszając ze sobą majonez, jogurt, chrzan i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie warzywa wymieszać w misce z sosem chrzanowym.
Smacznego:- )
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!