Petitchef PL

Serowe ciasto z owocami

Kolejny prosty przepis na cisto z owocami. Ponieważ latem nie za bardzo mam czas i chęć przesiadywać w kuchni, większość deserów jest mało skomplikowana i błyskawiczna do przygotowania. Sekretem tego placka jest dodatek twarogu, dzięki niemu ciasto jest wilgotne i ma ciekawą strukturę. Tym razem upiekłam go z brzoskwiniami i borówkami  - bo akurat te owoce miałam pod ręką, ale świetnie pasowały by morele, śliwki, kwaskowe czerwone porzeczki i oczywiście jabłka :- )

Składniki:
2 brzoskwinie125 g borówek1 ½ szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia¼ szklanki oleju¼ szklanki mleka½ szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowegoszczypta soli1 jajko125 g chudego twarogu30 g zimnego masła2 łyżki płatków migdałowych
Brzoskwinie umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w szerokie paski. Borówki umyć i osuszyć.
Formę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką lub kaszką manną. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać mleko, olej, jajko, twaróg – zmiksować (lub wyrobić ciasto). Ciasto przełożyć do formy, docisnąć brzegi obsypanymi mąką dłońmi. Na wierzchu ciasta rozłożyć płatki masła. Ułożyć owoce i całość posypać płatkami migdałowymi.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez 40 – 45 minut. Ciasto można także upiec w prodiżu. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia na kratce.

Smacznego :- )


 










Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: