Sernik Wiedeński i Wielkanocne Śniadanie :)
vote now
Przepis spóźniony, ale serniczek robiłam na wieczór przed wyjazdem na święta, więc nie było czasu na fotki i przepisy :)
Składniki (w temp.pokojowej):
100 g masła1 szklanka drobnego cukru 5 jajek1 kg tłustego lub półtłustego sera, najlepiej wielokrotnie mielonego (chociaż ja na szybko zmiksowałam go tylko w blenderze, a sernik i tak wyszedł pysznie)1 łyżka mąki pszennej przesianej1 łyżka mąki ziemniaczanej przesianej2 łyżeczki olejku lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka olejku pomarańczowego lub cytrynowegowybrane bakalie :) ja dodałam rodzynki, suszone morele i kandyzowaną skórkę pomarańczy100 g gorzkiej czekolady50 g masła
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Ucieramy masło z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując. Po dodaniu wszystkich jajek dodajemy stopniowo ser, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąki i olejki i ucieramy. Pod koniec dodajemy bakalie i mieszamy szpatułką.
Tortownicę o podstawie 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia (na spodzie). Wlewamy ciasto i wygładzamy wierzch.
Wsadzamy do piekarnika i od razu skręcamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy ok. 1,5h, do suchego patyczka. Z góry powinien ładnie się przyrumienić. Studzimy w uchylonym piekarniku, żeby ograniczyć skoki temperatury.
Polewa:
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Mieszamy na gładką masę i wylewamy na ostudzone ciasto.
fot. Michał Trybus
A tutaj nasze Wielkanocne śniadańko :) Przy okazji chciałabym Wam wszystkim życzyć Wesołych i Spokojnych świat w gronie bliskich :)
fot. Michał Trybus
fot. Michał Trybus
fot. Michał Trybus
fot. Michał Trybus
Justynka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!