Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
vote now
Saltimbocca w sosie kaparowym
z grillowaną marchewką,
czyli aromatyczne danie włoskie.
Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewkąto pyszne danie kuchni włoskiej według przepisu Karola Okrasy. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje
4 plastry schabuskóra z 1 cytryny2 plastry szynki Prosciutto6 listków szałwii3 młode marchewki1/2 szklanki białego wytrawnego wina2 łyżki masła1 mały ząbek czosnku 50 g kaparów w zalewie1 łyżeczka mioduoliwa z oliwekpieprzsól Na początku, marchewki obrałam i przekroiłam każdą wzdłuż. Potem marchewki zblanszowałam. Następnie, marchewki doprawiłam solą, pieprzem oraz posiekanymi drobno dwoma listkami szałwii, całość polałam oliwą z oliwek. Tak przygotowane marchewki grillowałam z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, aż były miękkie i pokryły się charakterystycznymi czarnymi pręgami. Z plastrów schabu odcięłam błony zewnętrzne. Następnie plastry przykryłam folią spożywczą i rozbiłam za pomocą tłuczka na plastry około 0.5 cm. Każdy plaster schabu doprawiłam pieprzem i solą oraz odrobiną skórki z cytryny. Na każdym kawałku schabu ułożyłam 1/2 plastra szynki Prosciutto i listek szałwii. Za pomocą wykałaczek połączyłam schab z szynką i szałwią. Na rozgrzanej odrobinie oliwy z oliwek smażyłam plastry schabu z obu stron, w sumie około 6 minut. Potem schaby wyłożyłam na talerz. Na tej samej patelni dodałam trochę oliwy z oliwek i czosnek posiekany drobno. Czosnek smażyłam przez 2 minuty, następnie dodałam wino i skórkę z połowy cytryny. Po około 4 minutach, kiedy wino się zredukowało, dodałam masło, cały czas mieszając. Na koniec dodałam kapary oraz miód i całość podgrzałam razem z plastrami schaby, aby przeszły smakiem sosu. Saltimbocca w sosie kaparowym podałam z grillowaną marchewką oraz ziemniakami. Smacznego!
Kolorowa Kuchnia Magdy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!