Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę
vote now
Uwielbiam ją szczególnie w wykonaniu, oczywiście, mojej babci.
Do tej pory nie robiłam jej sama i muszę przyznać, że z zalewy jestem zadowolona na wskroś!
Sama wydedukowałam proporcje i tylko czekam, aż będę ją zjadać!
Zrobiłam na razie dwa słoiki w różnych wariacjach - z koperkiem i z marchewką.
nieduże ogórki gruntowe
zalewa na około dwa litrowe słoiki:
700ml wodypół szklanki octu spirytusowego6 łyżek miodu rzepakowego2 płaskie łyżki cukru2 płaskie łyżki soli4 łyżki oleju rzepakowegopłaska łyżeczka gorczycy
Z wody, octu, miodu oraz reszty przypraw robimy zalewę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia.
Na koniec dolewamy do niej 4 łyżki oleju i mieszamy.
Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki.
Umieszczamy je w słoiku w dość dużej ilości, jednak nie upychamy i wypełniamy słoik zalewą.
Jak wspominałam - można do sałatki dodać startą na dużych oczkach/pokrajaną w paseczki świeżą marchewkę lub posiekany koperek (lub jedno i drugie).
Dodatki nie gryzą się z miodem, więc polecam wypróbować kilka opcji. :)
Kuchenna Kontrrewolucya
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!