Tagliatelle al forno - przepis na wykorzystanie resztek makaronu, który zapobiega marnotrawstwu

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
12 min
445 Kcal

Przepis na wykorzystanie resztek makaronu na obiad lub kolację. W tym przypadku użyliśmy tagliatelle już przyprawionego ragout z cukinii (można je również przygotować z klasycznym ragout lub prostym sosem pomidorowym), a następnie dodaliśmy kilka warstw rozdrobnionego sera scamorza i zapiekaliśmy je w piekarniku przez około 10 minut: w rezultacie otrzymaliśmy smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu zapiekany makaron. Przepis, który można przygotować z resztek makaronu, aby uniknąć marnowania żywności. Wypróbuj i daj nam znać, jak Ci smakowało!

Składniki

4

Materiały

  • Naczynie żaroodporne

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania10 min
  • Najpierw pokrój ser scamorza w kostkę. Skrop dno naczynia żaroodpornego sosem użytym do przyprawienia makaronu, a następnie dodaj mżawkę oliwy.
  • Ułóż pierwszą warstwę już ugotowanego i przyprawionego tagliatelle w naczyniu do pieczenia (około połowy dostępnych), dodaj trochę pokrojonego w kostkę sera scamorza i więcej sosu, jeśli coś zostało. Następnie przykryj pozostałym tagliatelle.
  • Na koniec dodaj pozostały pokrojony w kostkę ser scamorza, dopraw mżawką oliwy i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Po upływie tego czasu wyjmij z piekarnika i posyp tagliatelle gratin posiekaną bazylią. Smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy mogę użyć innego formatu makaronu?

Oczywiście. Jest to przepis przeciwko marnotrawstwu, można użyć dowolnego formatu makaronu już zaprawionego sosem na bazie pomidorów.
Maksymalnie jeden dzień w lodówce w pojemniku z pokrywką. Zalecamy jednak zjedzenie ich, gdy tylko będą gotowe.
Tak. Oto jak to zrobić:
1. Przygotuj ragout z cukinii zgodnie z przepisem na naszej stronie internetowej,
2. Ugotuj makaron i odcedź, gdy będzie al dente
3. Szybko wrzucić do ragout z cukinii
4. Postępuj zgodnie z krokami podanymi w tym przepisie

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 445Kcal
  • Węglowodany: 55.5g
  • Tłuszcze: 13.8g
  • Tłuszcze nasycone: 6.3g
  • Białka: 22g
  • Błonnik: 2.7g
  • Cukry: 1.9g
  • ProPoints: 12
  • SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (124g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: