Rolada boczkowa
vote now
Od czasu do czasu lubię przygotować jakąś domową wędlinę do kanapek. Jakiś czas temu kupiłam spory płat surowego boczku, przyprawiłam go według własnego smaku, a następnie upiekłam.
Składniki:1,5 - 2 kg surowego boczku
4 łyżki oliwy
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżka przyprawy do gyrosa
sól
pieprz
dratwa do związania
Wykonanie:Boczek bez skóry myjemy, a następnie osuszamy w papierowym ręczniku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy. Marynatą nacieramy boczek, rolujemy i mocno obwiązujemy dratwą. Wkładamy do pojemnika i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Następnie wkładamy do blaszki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy ok. 2 godzin w 180 st.C. Kroimy gdy wędlina jest całkiem zimna.
Smacznego!
Składniki:1,5 - 2 kg surowego boczku
4 łyżki oliwy
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżka przyprawy do gyrosa
sól
pieprz
dratwa do związania
Wykonanie:Boczek bez skóry myjemy, a następnie osuszamy w papierowym ręczniku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy. Marynatą nacieramy boczek, rolujemy i mocno obwiązujemy dratwą. Wkładamy do pojemnika i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Następnie wkładamy do blaszki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy ok. 2 godzin w 180 st.C. Kroimy gdy wędlina jest całkiem zimna.
Smacznego!
Sprawdzone Przepisy Misiaczka
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!