"Pysznie wyrolowane" czyli wypełnione smakiem rolady w sam raz na Wielkanoc...
vote now
Soczysta pieczeń, pachnąca, smakowicie nafaszerowana a do tego apetycznie zrolowana, będzie kulminacją świątecznego, rodzinnego obiadu. Dobrze dobrane przyprawy i dodatki sprawią, że mięso zrobi wrażenie na biesiadnikach.
Więcej w nowym numerze CoolMag #2, koniecznie zobaczcie...
„Udziec indyka z miętą“
Orzeźwiającą miętę w farszu uzupełniają prażone, siekane orzechy laskowe, a całą roladę otula chrupiace i rumiane ciasto francuskie.
składniki:
- - 1,2 kg mięsa udźca indyka
- - 15 dag łuskanych orzechów laskowych
- - 2 pęczki świeżej mięty
- - 3 jajka
- - sól
- - świeżo mielony pieprz
- - 2 płaty ciasta francuskiego
przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Mięso rozcinamy wzdłuż, jak książkę. Orzechy podprażamy w piekarniku, studzimy. Miętę drobno siekamy. Dodajemy dwa jajka, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Orzechy rozdrabniamy, dodajemy do farszu. Mięso oprószamy solą oraz pieprzem i na całej jego powierzchni rozsmarowujemy farsz. Pieczeń ciasno zwijamy i jeszcze raz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy. Oba płaty ciasta rozkładamy, równo, obcianamy jeden z brzegów tak, aby było mozna je połączyć w celu otrzymania dużego prostokąta. Ostudzoną roladę układamy na cieście i ciasno zawijamy. Ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody. Na cieście rysujemy nożem kratkę i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut, do momentu aż ciasto stanie się złociste.
Łyżka-Widelec-Nożyczki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!