Prosta surówka z cukinii, pomidora i dymki
vote now
Któregoś razu przekonałam się, że niektórzy w surówce nie odróżniają cukinii od ogórka, ani po wyglądzie, ani po smaku. A Wy? Przekonajcie się sami… J
To surówka tylko trzy składnikowa, ale mimo, że jest taka minimalistyczna jest naprawdę smaczna, dietetyczna, a przy tym błyskawiczna w przygotowaniu.
Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze, nagrzane słońcem, czerwone, pachnące i mięsiste. Tak naprawdę stanowią doskonały dodatek dosłownie do wszystkiego. Cukinia najlepiej gdy jest młoda, niezbyt wyrośnięta taka do 18-20 cm, wówczas można ją przygotowywać nawet nie obierając ze skórki. Całość polana pysznym sosem vinegrette - prosto, zdrowo i smacznie.
Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze, nagrzane słońcem, czerwone, pachnące i mięsiste. Tak naprawdę stanowią doskonały dodatek dosłownie do wszystkiego. Cukinia najlepiej gdy jest młoda, niezbyt wyrośnięta taka do 18-20 cm, wówczas można ją przygotowywać nawet nie obierając ze skórki. Całość polana pysznym sosem vinegrette - prosto, zdrowo i smacznie.
Proporcje składników zależą tu tak naprawdę od Was czy będzie więcej cukinii czy pomidora.
U mnie były to:
3 cukinie1 pomidor5 Cebulek wraz ze szczypiorkiem
Sos winegret biały (vinegrette) ze śmietaną
1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oliwy lub oleju1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)2 łyżki śmietany (lub greckiego jogurtu)Sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania sosu.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki: pomidory na nieco większą kostkę, cukinię wzdłuż na ćwiartki, a potem na plasterki, a dymkę ze szczypiorkiem należy w miarę drobno posiekać.
Polać sosem, wymieszać i gotowe! Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki.
Smacznego!
Polecam również:
Zapiekane brokuły z cukinią
Faszerowaną cukinię
A także wiele innych potraw z udziałem cukinii
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!