Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco
vote now
Sos Romesco to sos prosto z Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny letni sos.
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco
Składniki:
około 250 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki miodu2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżeczka oregano1/3 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka bazylii4-5 plastrów szynki dojrzewającej5 pomidorów suszonych5-6 pieczarekSos:
2 czerwone papryki 1 papryczka chili½ szklanki migdałów2 pomidory2 suszone pomidory 2 ząbki czosnkugarść posiekanej natki pietruszkiskórka otarta z ½ cytrynychili w proszkusól i pieprz2 łyżki czerwonego octu winnego¼ szklanki oliwy
Przygotowanie:
Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia.
Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż za pomocą ostrego noża, rozszerzamy nacięcie, tak aby postało trochę miejsca dla farszu.
Polędwiczkę faszerujemy szynką z pieczarkami i pomidorami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia powinien wynieść około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem.
Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Warzywa odstawić do lekkiego wystygnięcia i obrać ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie. Jeśli zostanie wam w niektórych miejscach nic się nie stanie.
Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie zmiksować. Doprawić octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem.
Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie zmiksować. Doprawić octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem.
Ja podałam polędwiczki w towarzystwie pieczonych batatów doprawionych rozmarynem.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!