Pikle cukiniowe :)
vote now
Oczywiście oryginalne pikle są z ogórków i są przepyszne. U mnie jednak z cukinii ponieważ mam jej aż nad to, więc dlaczego nie? :)
Składniki:
Składniki:
cukinia (2,3 kg w całości i 2 kg po obraniu)Do każdego słoika:
3 ziarna ziela angielskiego1 liść laurowy nieduży lub połowa1/2 baldachu kopru 2 cm kawałek chrzanumały ząbek czosnku lub 1/2 dużegoZalewa:
600 ml wody200 ml octu (3/4 szk.)4 płaskie łyżeczki soli12 łyżek cukru12 łyżek musztardy stołowej Roleski
Cukinię obrać, przekroić na połowę wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w słupki i na taką długość by zmieściła się do słoików. Wodę z octem solą i cukrem zagotować, ostudzić i do zimnej dodać musztardę. Roztrzepać trzepaczką do połączenia z zalewą. Do każdego słoika dodać przyprawy. Na nie układać cukinię, zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Ogórki w tej zalewie są wyśmienite. Myślę, że cukinia będzie równie dobra :) Do zalewy używam tylko musztardy stołowej Roleski z innych firm jest dobre ale już nie to samo (i nie robię reklamy) :)
3 ziarna ziela angielskiego1 liść laurowy nieduży lub połowa1/2 baldachu kopru 2 cm kawałek chrzanumały ząbek czosnku lub 1/2 dużegoZalewa:
600 ml wody200 ml octu (3/4 szk.)4 płaskie łyżeczki soli12 łyżek cukru12 łyżek musztardy stołowej Roleski
Cukinię obrać, przekroić na połowę wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w słupki i na taką długość by zmieściła się do słoików. Wodę z octem solą i cukrem zagotować, ostudzić i do zimnej dodać musztardę. Roztrzepać trzepaczką do połączenia z zalewą. Do każdego słoika dodać przyprawy. Na nie układać cukinię, zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Ogórki w tej zalewie są wyśmienite. Myślę, że cukinia będzie równie dobra :) Do zalewy używam tylko musztardy stołowej Roleski z innych firm jest dobre ale już nie to samo (i nie robię reklamy) :)
To co lubię
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!