Pikantne skrzydełka z kurczaka
vote now
Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Rozpoczął się sezon grilowy postanowiłam więc podzielić sie z Wami przepisem na skrzydełka buffalo. Ja przygotowałam je w piekarniku ale można je również ugrilować, polecam jednak zamarynowanie skrzydełek odpowiednio wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczora. Oryginalna nazwa tej potrawy to „Buffalo chicken wings”, tak przygotowane skrzydełka pochodzą z kuchni amerykańskiej, ja przepis znalazłam w mojej książce pt.: „1000 Recipes”. Uwielbiam tą książkę i na pewno jeszcze nie jeden przepis z tej książeczki na blogu się pojawi.
Czas pieczenia: 25 minut
Rozpoczął się sezon grilowy postanowiłam więc podzielić sie z Wami przepisem na skrzydełka buffalo. Ja przygotowałam je w piekarniku ale można je również ugrilować, polecam jednak zamarynowanie skrzydełek odpowiednio wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczora. Oryginalna nazwa tej potrawy to „Buffalo chicken wings”, tak przygotowane skrzydełka pochodzą z kuchni amerykańskiej, ja przepis znalazłam w mojej książce pt.: „1000 Recipes”. Uwielbiam tą książkę i na pewno jeszcze nie jeden przepis z tej książeczki na blogu się pojawi.
Składniki na 12 skrzydełek – każde około 140 kalorii
1 szalotkaząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliwek (+ ½ łyżki do wysmarowania blachy)2 łyżki koncentratu pomidorowego(30g)łyżeczka słodkiej paprykiłyżeczka ostrej papryki¼ łyżeczki sosu tabasco2 płaskie łyżeczki brązowego cukru½ łyżeczki soli¼ łyżeczki pieprzu12 skrzydełek z kurczaka Najpierw należy zrobić marynatę; w tym celu szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać, wrzucić do miski, dodać oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, paprykę, sos tabasco, cukier, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać umyte i osuszone skrzydełka, jeszcze raz wymieszać by skrzydełka dokładnie pokryły się marynatą, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC, skrzydełka ułożyć na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze w stawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie wyjąć skrzydełka z piekarnika przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut. Można podawać z sałatką i dipem z kwaśnej śmietany i szczypiorku. (Przepis na dip znajdziecie tutaj).
Co siedzi w garnku ?
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!