Petitchef PL

Pieczone pałki z kurczaka




Przepisów na podudzia z kurczaka, czyli, tzw. pałki mam kilka, z majerankiem, z ziołami prowansalskimi, itd...

Dzisiaj , na nasz sobotni obiad zrobiłam pałki marynowane w słodkiej papryce z dodatkiem curry i czosnku, bardzo prosta marynata.

Najważniejsze, aby mięso zamarynować dzień wcześniej wieczorem, wtedy będzie soczyste i aromatyczne.

Wszystkie mięsa, które piekę, marynuję dzień wcześniej, nawet szaszłyki na grilla, no chyba, że dowiem się o nim kilka godzin szybciej ;-)

Składniki:
- 6 pałek z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju rzepakowego

Olej z przyprawami mieszamy razem, ścieramy na drobnej tarce ząbek czosnku i dodajemy.
W ten sposób mamy marynatę, do której dodajemy kurczaka. Dokładnie oblewamy go łyżką, tak, aby był pokryty przyprawami.
Miskę lub przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia, kładziemy pałki na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok 50-60 minut.



Podajemy z surówkami lub z sałatą i ogórkiem w śmietanie.


Smacznego !







Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: