Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada

vote now
Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada

Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada.
Dlaczego by nie pomieszać dwóch różnych technik, jeśli wzajemnie się nie wykluczają? Niech Tang Zong doda chlebowi puszystości, zaś podmłoda poprawi aromat i smak. A z tym smakiem to niech będzie coś czekoladowego, a to za sprawą odrobiny kakao i gorzkiej czekolady. Jeszcze odrobina cukru, i każdy Tadek-niejadek szturmem zdobyty.
Chleb jest przedni z samym masłem, albo posmarowany dżemem (moim ulubionym dyniowym). Ku mojemu zaskoczeniu bardzo smaczne są kanapki z łososiem i majonezem, albo z jakąś wędliną.
Jeśli nie chce Ci się robić podmłody - nie rób jej. Składniki podmłody dodaj po prostu do przygotowywanego ciasta, zwiększając jednak ilość drożdży do 20 g (jak to było w przepisie źródłowym). Czekolady użyj jak najbardziej gorzkiej, o jak największej ilości kakao, innaczej czekolada podczas pieczenia może się roztopić i wchłonąć się w ciasto.
P.S.Właśnie zorientowałem się, że robiąc chleb pomyliłem łyżkę z łyżeczką - dałem mniej kakao, niż powinienem był dać. I dlatego na zdjeciach chleb jest ciut blady :D
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo.
Tang Zhong:125 g mleka pełnego25 g mąki orkiszowejZgodnie z recepturą przygotuj Tang Zhong, przykryj go folią i odstaw do ostygnięcia.


Podmłoda:115 g mleka pełnego175 g mąki orkiszowej15 g drożdży świeżych
Rozprowadź w mleku drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną gęstą podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 3 godziny. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 26 - 27 °C.
Składniki (na 2 foremki a 18 cm): cała podmłoda 120 g Tang Zhong175 g mąki orkiszowej chlebowej10 g mleka w proszku15 g kakao (ok. 1.5 łyżki)70 g cukru¼ łyżeczki soli1 jajko10 g mleka pełnego30 g miękiego masła100 g gorzkiej czekolady, o jak największej zawartości kakao Przygotowanie chleba:Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj suche składniki: mleko w proszku, cukier, kako i wymieszaj. Sól rozpuść w mleku. Dodaj pozostałe składniki oprócz czekolady: podmłodę, Tang Zhong, mleko z solą, jajko i miękkie masło. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem). Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj ciasto około 15 minut. Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do natłuszczonej miski i odstaw po przykryciem na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.W tym czasie pokrój czekoladę na drobne kawałeczki, na razie je odstaw w małej miseczce.Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Rozciagnij i złóż, następnie daj odpocząc ciastu 5 minut. Podziej ciasto na dwie równe części (po około 400 g).Każdą z części ciasta rozwałkuj, aby uzyskać prostokąt o szerokości równej długości foremki. Posyp równomiernie pokruszoną czekoladą na całej powierzchni prostokąta. Zroluj prostokąt wzdłuż dłuższego boku, następnie włóż do foremki złączeniem rolki do dołu. Odstaw foremkę z ciastem na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia dopóty, dopóki nie wyrośnie nie więcej niż 1 - 2 cm ponad górny rand foremki. Ciasto doskonale wyrasta w zamkniętym piekarniku, do którego uprzednio włożono miseczkę z wrzątkiem.Nagrzej piekarnik do 180 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 25 - 30 minut. Na ostatnie 5 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy równomierniej przypieczona.Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Ciasto rozwałkowane i posypane czekoladą. Pkt 5.Ciasto rozwałkowane i posypane czekoladą. Pkt 5.Rolujemy ciasto. Pkt 5.Rolujemy ciasto. Pkt 5.Do ponownego wyrastania. Pkt 5.Do ponownego wyrastania. Pkt 5.Wyrośnięty chleb przed włożeniem do piekarnika.Wyrośnięty chleb przed włożeniem do piekarnika.Upieczony chleb tyuż po wyjęciu z piekarnika.Upieczony chleb tyuż po wyjęciu z piekarnika.Upieczony chleb.Upieczony chleb.Upieczony chleb.Upieczony chleb.Widok z góry.Widok z góry.inspirował przepis Cuisine Paradise.

G Grahamka, weka i kajzerka...

Komentarze

Oceń ten przepis:




+