Omlet z awokado i fetą
vote now
Od jakiegoś czasu odkrywam i testuję awokado. Ten omlet jest właśnie efektem jednego z moich doświadczeń. Bardzo smaczny i sycący, idealny na dietę niskowęglowodanową. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a przygotowuje się go naprawdę szybko, oczywiście najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu na ciepło. Składniki podałam na jedną porcję. Składniki:
2 jajka2 łyżki mleka 2%łyżeczka tłuszczu, np oliwy z oliwek1/4 awokado1/2 pomidora (czerwonego lub żółtego)20g sera fetasól, pieprz, świeże zioła - bazylia, oreganokawałek papryczki chilli (opcjonalnie) Jajka rozbić do miseczki, posolić, popieprzyć, wkroić pokrojone świeże zioła prowansalskie, dodać 2 łyżki mleka i dokładnie roztrzepać widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać masę jajeczną, ustawić mały ogień i smażyć pod przykryciem przez parę minut, potem przerzucić na drugą stronę przy pomocy łopatki i smażyć już bez pokrywki. Omlet wyłożyć na talerz, ułożyć na nim pomidora, pokrojone awokado i pokruszoną fetę. Opcjonalnie na omlet lub do jego środka można dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smacznego!
2 jajka2 łyżki mleka 2%łyżeczka tłuszczu, np oliwy z oliwek1/4 awokado1/2 pomidora (czerwonego lub żółtego)20g sera fetasól, pieprz, świeże zioła - bazylia, oreganokawałek papryczki chilli (opcjonalnie) Jajka rozbić do miseczki, posolić, popieprzyć, wkroić pokrojone świeże zioła prowansalskie, dodać 2 łyżki mleka i dokładnie roztrzepać widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać masę jajeczną, ustawić mały ogień i smażyć pod przykryciem przez parę minut, potem przerzucić na drugą stronę przy pomocy łopatki i smażyć już bez pokrywki. Omlet wyłożyć na talerz, ułożyć na nim pomidora, pokrojone awokado i pokruszoną fetę. Opcjonalnie na omlet lub do jego środka można dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smacznego!
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!