Petitchef PL

Mocno czekoladowe ciasto z truskawkami


Sezon na truskawki trwa, a ja nie mogę się powstrzymać od niezrobienia czegoś z nimi:)Tym razem mocno czekoladowe ciasto z truskawkami w syropie! ¡ Vamos !

Składniki na wierzch:
-0,5kg truskawek
-pół szklanki soku z pomarańczy
-2 łyżki syropu z agawy
Składniki na ciasto:
-1/4szklanki cukru pudru
-3/4masła
-2jajka
-niecała szklanka mąki żytniej lub pszenno-żytniej
-3 łyżki kakao


Krem:
-czekolada gorzka
-pół tabliczki czekolady mlecznej
-pół tabliczki czekolady karmelowej
-2 szklanki śmietanki 36%

Wykonanie:
Truskawki myjemy, przekrajamy na pół i zalewamy sokiem z pomarańczy i syropem. Odstawiamy na całą noc.
Składniki na ciasto łączymy (Najpierw masło z cukrem wyrabiamy na jednolitą masę, następnie jajka i pozostałe składniki). Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30min.
Formę na tartę smarujemy masłem, wylepiamy ją naszym ciastem i pieczemy 25min w 200stopniach (góra-dół).
W trakcie pieczenia robimy krem. Łamiemy czekoladę na małe kawałki. Na patelni podgrzewamy delikatnie śmietanki i łączymy z czekoladą, aż powstanie ciemna masa bez grudek. Na ostudzone ciasto wylewamy nasz również ostudzony krem i wkładamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień odsączamy nasze truskawki z soku i dekorujemy wierzch ciasta.
Z pozostałego sosu polecam zrobić koktajl:)
http://justeatmee.blogspot.com/2014/05/koktajl-owocowy-z-ananasem.html


Smacznego!:)
#Kamila










Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: