Mini serniczki z frużeliną jagodową
vote now
Lekkie, rozpływające się w ustach serniczki przełożone warstwą owoców. Bardzo fajna alternatywa tradycyjnego sernika, która sprawdzi się idealnie na imprezę. Polecam!
Mini serniczki z frużeliną jagodową
Składniki (na około 12-14 serniczków):
Spód:
350 g ciastek czekoladowych np. Oreo50 g roztopionego masła
Frużelina:
1 szklanka jagód1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki cukru
Masa serowa:
750 g sera na serniki1/2 opakowania budyniu waniliowego3/4 szklanki cukru (można dodać mniej)4 białka4 żółtka aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Przygotowujemy foremki na muffinki. Możemy użyć albo sztywnych foremek albo papilotki włożyć do formy na babeczki.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno każdej foremki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń i aromat. Miksujemy.
Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy do serowej masy pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy w rondelku, do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć konsystencję konfitury, jeśli będą zbyt rzadkie możecie dodać jeszcze odrobinę mąki.
Owoce wykładamy na dno z ciasteczek, zalewamy masą serową.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Pieczemy około 35 minut.
Upieczone serniczki studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!