Mini Pączuszki Serowe
vote now
Tuż przed Tłustym Czwartkiem mam dla Was przepis na szybkie malutkie pączuszki.
Możecie je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem trzcinowym. Wybór pozostawiam Wam, ale nam bardziej smakowały te z lukrem. Cukier puder trzcinowy smakuje inaczej niż ten zwykły, więc polanym pączuszkom nadaje innego smaku. Poza tym, te malutkie kuleczki, w przeciwieństwie do ich większych krewnych, nie zawierają nadzienia, więc lukier sprawia, że stają się trochę wilgotniejsze.
Smaku ciastu nadaje też skórka kandyzowana, którą można również ozdobić świeżo polane lukrem pączuszki.
Życzę Wam smacznego i słodkiego Czwartku! ;)
Mini Pączuszki SeroweSkładniki:400 g mąki pszennej100 g cukru50 g cytrusowych skórek kandyzowanych (pomarańcza + cytryna)1,5 łyżeczki sody 250 g twarogu1 duże jajko lub 1 małe + żółtko1 łyżka spirytusudodatkowo: cukier puder do posypania lub Lukier Trzcinowy
Z ciasta formuj malutkie kuleczki (u mnie porcje po 15 g - większe będą surowe w środku). Smaż w głębokim oleju o temperaturze około 140-150°C na złoty kolor. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyć pączuszki z tłuszczu.
Pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać je lukrem trzcinowym.
Aby otrzymać lukier trzcinowy: cukier puder trzcinowy zalej niewielką ilością gorącej wody i dokładnie wymieszaj (jeśli lukier jest za gęsty dolej jeszcze troszkę wody, jeśli za rzadki dosyp trochę cukru).
SMACZNEGO! źródło: przepis własny
Możecie je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem trzcinowym. Wybór pozostawiam Wam, ale nam bardziej smakowały te z lukrem. Cukier puder trzcinowy smakuje inaczej niż ten zwykły, więc polanym pączuszkom nadaje innego smaku. Poza tym, te malutkie kuleczki, w przeciwieństwie do ich większych krewnych, nie zawierają nadzienia, więc lukier sprawia, że stają się trochę wilgotniejsze.
Smaku ciastu nadaje też skórka kandyzowana, którą można również ozdobić świeżo polane lukrem pączuszki.
Życzę Wam smacznego i słodkiego Czwartku! ;)
Mini Pączuszki SeroweSkładniki:400 g mąki pszennej100 g cukru50 g cytrusowych skórek kandyzowanych (pomarańcza + cytryna)1,5 łyżeczki sody 250 g twarogu1 duże jajko lub 1 małe + żółtko1 łyżka spirytusudodatkowo: cukier puder do posypania lub Lukier Trzcinowy
Lukier Trzcinowy:
pół szklanki cukru pudru trzcinowego (Diamant)gorąca woda
Mąkę przesiej do miski, wsyp cukier, sodę i skórki kandyzowane. Wymieszaj.
Dodaj przetarty przez sito twaróg, jajko i spirytus. Zagnieć ciasto (będzie dość lepkie, ale staraj się nie podsypywać mąką). Z ciasta formuj malutkie kuleczki (u mnie porcje po 15 g - większe będą surowe w środku). Smaż w głębokim oleju o temperaturze około 140-150°C na złoty kolor. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyć pączuszki z tłuszczu.
Pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać je lukrem trzcinowym.
Aby otrzymać lukier trzcinowy: cukier puder trzcinowy zalej niewielką ilością gorącej wody i dokładnie wymieszaj (jeśli lukier jest za gęsty dolej jeszcze troszkę wody, jeśli za rzadki dosyp trochę cukru).
SMACZNEGO! źródło: przepis własny
Nikol Od Kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!