Lekkie placuszki serowe z morelami
vote now
Cudowne miałam w tym roku wakacje :- ) Wypoczęłam, nabrałam sił i choć żal było wyjeżdżać to z chęcią wróciłam do domu. Uwielbiam taki beztroski czas kiedy człowiek nigdzie nie musi się spieszyć, kiedy nic nie trzeba, a wszystko można :- ) Żal tylko, że na kolejne letnie wakacje będę musiała czekać cały rok… W każdym razie miło wrócić do swojej kuchni i małe co nieco upichcić. Na rozgrzewkę prosty przepis na lekkie placuszki z twarogu z dodatkiem pysznych dojrzewających w słońcu moreli. Morele jem bez opamiętania, po prostu przepadam za nimi więc placuszki przypadły mi bardzo do gustu. Jeśli nie lubicie moreli – choć wydaje mi się to niemożliwe – użyjcie innych owoców: jabłek, śliwek, jagód…
Składniki (ok. 10 sztuk):
250 g półtłustego twarogu3 – 4 łyżki mąki orkiszowej razowej2 jajaszczypta soli2 – 3 płaskie łyżki brązowego cukru1 łyżeczka cukru z wanilią1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki mleka6 – 8 małych moreli
Dodatkowo:
masło klarowane do smażenia
Morele umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę.
W osobnej misce utrzeć twaróg z żółtkami, cukrem trzcinowym i waniliowym na gładką masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać. Do masy serowej delikatnie wmieszać w dwóch porcjach pianę z białek. Na koniec wsypać pokrojone morele i szybko połączyć je z ciastem.
Placki piec na średnio rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości klarowanego masła. Placuszki są delikatne więc należy przewracać je ostrożnie na druga stronę, powinny być dobrze ścięte i ładnie zarumienione.
Smacznego :- )
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!