Leczo - pyszne danie lata

vote now
Leczo - pyszne danie lata

...kiedy obfitość warzyw...nie sposób przejść obok nich obojętnie czując te zapachy świeżości. Zapraszam na leczo.
Składniki na ok. 4 l lecza:
1 cukinia (u mnie 1,2 kg)4 papryki (2 czerwone, 2 żółte - 700 g)3 cebule1 por100 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej (jaka pod ręką)3 marchewki (średnie)500 g kiełbasy zwyczajnej (lub innej jaką lubicie)250 g wędzonego boczku100 g koncentratu pomidorowego lub 4 świeże pomidory1 łyżka skrobi kukurydzianej2 łyżeczki papryki słodkiej (lub ostrej - zależy od gustu)sól, pieprz do smaku1 l wodyWarzywa umyć pod bieżącą wodą następnie:
- cukinię obrać ze skóry (nie jest to konieczne jeśli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę). Pokroić ją wzdłuż na połowę i na ćwiartki. Wyciąć nasiona. Ćwiartki pokroić w 0,5 cm plastry.
- paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, przepłukać pod bieżącą wodą. Połówki przeciąć jeszcze raz wzdłuż. Gotowe ćwiartki kroić w 0,5 cm piórka.
- z fasolki szparagowej usunąć końce, przekroić na połowę lub 3 części.
- cebulę obrać, pokroić w piórka
- marchewkę obrać pokroić w plastry
- z pora odciąć zielone liście, kroić w plastry lub piórka.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę następnie przesmażyć na rozgrzanej suchej patelni. Ściągnąć łyżką cedzakową i na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i pora do zeszklenia.
W garnku zagotować wodę dodać fasolkę szparagową i marchewkę, gotować je 5 minut. Dodać paprykę i podsmażony boczek z kiełbasą gotować kolejne 5 - 7 minut. Po tym czasie dołożyć cukinię i cebulę z porem. Gotując cały czas na niewielkim ogniu dodać koncentrat pomidorowy, skrobię kukurydzianą rozmieszaną w 1/4 szkl. zimnej wody. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Całość gotować do miękkości warzyw (u mnie 7 - 10 min). Odstawić na 10 minut i podawać.
Ten sposób gotowania sprawi, że warzywa będą jednakowo obgotowane a nie rozgotowane.
Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć świeżych pomidorów. Należy je sparzyć ściągnąć skórkę wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę i dodać do gotowania z papryką.
Smacznego :)

T To co lubię

Komentarze

Oceń ten przepis:




+