Kremowy sernik z białą czekoladą i malinami
vote now
Fantastyczny deser, delikatny, puszysty, dosłownie kremowy sernik na zimnoz frużeliną malinową, która łamie smak słodkiej czekolady tworząc wprost idealną kompozycję.
Kilka dni temu przy okazji wyjścia do kina odwiedziłam z rodziną KFC i właśnie tam skosztowałam deser o tej samej nazwie. Tak bardzo mi smakował, że chciałam odtworzyć go w domu. Jestem naprawdę zadowolona bo deser wyszedł znakomity.
Różni się nieco od oryginalnej wersji choćby dlatego, że tam jest w nieco lżejszej konsystencji z automatu do lodów i polewany sosem malinowym.
Ja zamiast sosu, przygotowałam frużelinę, jest na tyle rzadka, że rozpływa się po masie serowej i na tyle gęsta, że ma żelową konsystencje, ale nie jest zbita jak galaretka. Polecam.
Składniki:
2 serki ricotta (500g)
250 ml śmietanki 30 lub 36%
2 tabliczki białej czekolady (200g)
300 g malin u mnie mrożone, ale mogą być świeże
1 łyżeczka żelatyny
Sok z ½ cytryny
3 kopiaste łyżki cukru
Przygotowanie:
Ubijamy śmietankę prawie na sztywno.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tu dokładnie opisałam jak to zrobić.
Płynną czekoladę wlewamy do sera cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy śmietankę i dalej miksujemy, ale tylko kilka sekund by wszystko się wymieszało i połączyło, śmietana też zrobi się sztywna. Nie można miksować długo by się nie zważyła, chwilka w zupełności wystarczy.
Masę nakładamy do pucharków lub jakiegoś naczynia.
Frużelina malinowa:
Maliny z cukrem i sokiem z cytryny wkładamy do maleńkiego rondelka i podgrzewamy, aż do wrzenia by w tym czasie maliny puściły sok i się rozmroziły całkowicie. Ściągamy z kuchenki wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Jeśli trzeba można jeszcze chwile podgrzać, ale nie gotować.
Gdy frużelina wystygnie dzielimy ją do wszystkich pucharków.
Dodatkowe uwagi:
Deser odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny by czekolada całkowicie ścięła konsystencję. Jeśli krócej, będzie rzadszy bardziej kremowy.Jeżeli sernik ma być przygotowany w tortownicy i oczekujemy by masa była bardzo stabilna, by można było ją kroić należy dodać 1 łyżeczkę żelatyny, rozpuszczonej z 2 łyżkami wrzątku (w przypadku problemów z rozpuszczeniem, można ją troszkę podgrzać np. w mikrofalówce, tylko nie gotować) i wystudzonej.Do wystudzonej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy serowej, wymieszamy i z powrotem wlewamy do miski z masą, razem wszystko kilka sekund miksując. Tak przygotowany sernik odstawiamy na całą noc.Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!