Kotlet Pożarskiego

vote now
Kotlet Pożarskiego



600g piersi kurczaka1 pęczek natki pietruszki1 żółtko1 roztrzepane jajko1 namoczona w mleku bułkakilka kromek chleba tostowegotłuszcz do smażeniasól, pieprz

Pierś kurczaka mielimy w maszynce z drobnym sitkiem lub dobrze siekamy (u mnie to drugie).
Przekładamy je do miski i wlewamy do niego żółtko oraz wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i namoczoną bułkę.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Kromki chleba tostowego pozbawiamy skórek i jak na zdjęciu - kroimy w cieniutkie, krótkie paski.
Z gotowej mięsnej masy lepimy niezbyt grube, owalne kotlety.
Każdy z nich moczymy najpierw w roztrzepanym jajku, po czym obtaczamy w pokrojonych kawałkach chleba.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim kotlety do zrumienienia.
Podajemy z pomidorami, surówką z kapusty i frytkami.


K Kuchenna Kontrrewolucya

Komentarze

Oceń ten przepis:




+