Kolorowa sałatka z cukini
vote now
Ten rok obfituje w cukinie, więc warto zrobić spore zapasy na zimę. Ja zrobiłam pyszną sałatkę, a przepis zaczerpnięty od siostry Anastazji. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę jest pyszna.
Składniki :
1 kg cukini
1/2 kg kolorowej papryki
1/2 kg zielonych ogórków
5 cebul
1 kg cukini
1/2 kg kolorowej papryki
1/2 kg zielonych ogórków
5 cebul
1 marchew ( na tarce
1–2 łyżki natki pietruszki
1–2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1–2 łyżki natki pietruszki
1–2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Cukinie i ogórki poszatkować i zasolić, pozostawić na 3 godziny. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Oczyszczoną marchew zetrzeć na tarce, a cebule pokroić w piórka.
Zalewa:
Zalewa:
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki. cukru
Wykonanie:
Składniki zalewy zagotować, przestudzić i połączyć z warzywami. Nakładać do słoików, dolewając powstałej zalewy. Brzegi słoików wycierać do sucha, zamknąć i pasteryzować 15 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnąć, ułożyć na ściereczce do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki. cukru
Wykonanie:
Składniki zalewy zagotować, przestudzić i połączyć z warzywami. Nakładać do słoików, dolewając powstałej zalewy. Brzegi słoików wycierać do sucha, zamknąć i pasteryzować 15 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnąć, ułożyć na ściereczce do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Sprawdzone Przepisy Misiaczka
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!