Keksowe ciasteczka egzotyczne, czyli keks inaczej

vote now
Keksowe ciasteczka egzotyczne, czyli keks inaczej




Jeśli taj jak mnie znudziła Wam się "keksowa" forma keksa, polecam mój sposób.
Upiekłam keks tradycyjny, jednak w 2 kwadratowych foremkach, dość płaski, na tyle, aby wygodnie było wycinać dowolny kształt.
A dlaczego egzotyczne? spójrzcie na bakalie - kandyzowane: pomelo, aloes, imbir..
Do tego waniliowa kremowa polewa.

inspiracja (z małą modyfikacją)
500g mąki + 1 łyżka
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
ziarenka z połowy wanilii
1/4 szklanki mleka
50 rumu (dałam koniak)
350 g bakalii:
kandyzowane pomelo
kandyzowany imbir
kandyzowany aloes
rodzynki
wędzone śliwki
Polewa/lukier:
180 g cukru pudru
4-5 łyżek śmietanki kremówki
1/2 laski wanilii

Cukier ucieramy ze śmietanką stopniowo, dodajemy wanilię.


Bakalie drobno kroimy i obsypujemy łyżką mąki.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
Masło ucieramy z cukrem i wanilią na kremową masę (około 4-5 minut).
Do utartego masła dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, po każdym dodaniu należy dobrze wymieszać.

Do puszystej masy dodajemy 1/3 mąki i krótko mieszamy.
Wlewamy mleko, krótko mieszamy. Wsypujemy ponownie 1/3 mąki.
Wlewamy alkohol, mieszamy i wsypujemy pozostałą mąkę.

Ciasto wyłożyłam do 2 blaszek o boku 22 cm wyłożonych papierem.
Masę podzieliłam na 2 części, równo rozprowadziłam po całej powierzchni, zależało mi aby nie wyrosła górka dlatego zwilżoną łyżką wyrównałam powierzchnię ciasta.

Pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem.
Upieczone ciasto studzimy i owijamy pergainem i odstawiamy najlepiej na 2 dni, ostatecznie może być 1 dzień, aby zmiękło.
Wycinamy kształty ciasteczek, lukrujemy i ozdabiamy bakaliami.




Wigilia 2013Świąteczne prezenty



Z zufikowo

Komentarze

Oceń ten przepis:




+