Petitchef PL

Keksowe ciasteczka egzotyczne, czyli keks inaczej


Jeśli taj jak mnie znudziła Wam się "keksowa" forma keksa, polecam mój sposób.
Upiekłam keks tradycyjny, jednak w 2 kwadratowych foremkach, dość płaski, na tyle, aby wygodnie było wycinać dowolny kształt.
A dlaczego egzotyczne? spójrzcie na bakalie - kandyzowane: pomelo, aloes, imbir..
Do tego waniliowa kremowa polewa.




inspiracja (z małą modyfikacją)

500g mąki + 1 łyżka
250g masła 
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
ziarenka z połowy wanilii
1/4 szklanki mleka
50 rumu (dałam koniak)
350 g bakalii:
kandyzowane pomelo
kandyzowany imbir
kandyzowany aloes
rodzynki
wędzone śliwki


Polewa/lukier: 
180 g cukru pudru
4-5 łyżek śmietanki kremówki
1/2 laski wanilii

Cukier ucieramy ze śmietanką stopniowo, dodajemy wanilię.


Bakalie drobno kroimy i obsypujemy łyżką mąki.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
Masło ucieramy z cukrem i wanilią na kremową masę (około 4-5 minut).
Do utartego masła dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, po każdym dodaniu należy dobrze wymieszać.

Do puszystej masy dodajemy 1/3 mąki i krótko mieszamy.
Wlewamy mleko, krótko mieszamy. Wsypujemy ponownie 1/3 mąki.
Wlewamy alkohol, mieszamy i wsypujemy pozostałą mąkę.

Ciasto wyłożyłam do 2 blaszek o boku 22 cm wyłożonych papierem.
Masę podzieliłam na 2 części, równo rozprowadziłam po całej powierzchni, zależało mi aby nie wyrosła górka dlatego zwilżoną łyżką wyrównałam powierzchnię ciasta.

Pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem.
Upieczone ciasto studzimy i owijamy pergainem i odstawiamy najlepiej na 2 dni, ostatecznie może być 1 dzień, aby zmiękło.
Wycinamy kształty ciasteczek, lukrujemy i ozdabiamy bakaliami.








Wigilia 2013Świąteczne prezenty

 









Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: