Karkówka ze śliwkami

vote now
Karkówka ze śliwkami

Dziś proponuję karkówkę pieczona ze śliwkami. Mięsko jest kruche i przepyszne.


Składniki na marynatę:
3 łyżki miodu2 łyżka musztardy2 łyżki keczupu 1 łyżka papryki w proszku1 łyżeczka solipieprz2 łyżki oleju2 łyżki wermutu
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać.

Pozostałe składniki:
4 plastry karkówki6 śliwek1 cebula
Mięso po oczyszczeniu i lekkim rozbiciu należy dokładnie wysmarować naszą marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni C, karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć ją cebulą pokrojoną w talarki i ćwiartkami śliwek, zamknąć naczynie. Wstawić do pieca i piec w takiej temperaturze prze 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez dobrą godzinę (mięso musi być miękkie). Na sam koniec znowu zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i odkryć naczynie piec tak jeszcze 15 minut.


G Gotowe przepisy

Komentarze

Oceń ten przepis:




+