Far breton z suszonymi śliwkami
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Drodzy bretońscy przyjaciele, nadszedł czas, abyśmy uhonorowali jeden z gwiazdorskich przepisów waszego regionu ;-)
Składniki
		
			
			10
			
		
	
																		Materiały
- miska na sałatkę
- forma do ciasta
- piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min
 Wymieszać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać mąkę, cukier i cukier waniliowy.
 Dodaj jajka i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj roztopione masło. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj roztopione masło.
 Dodaj mleko, dobrze mieszając. Następnie dodać suszone śliwki. Dodaj mleko, dobrze mieszając. Następnie dodać suszone śliwki.
 Wlać do wysmarowanej masłem tortownicy. Wlać do wysmarowanej masłem tortownicy.
 Piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Piec przez 50 minut w temperaturze 180°C.
 A teraz twój far breton jest gotowy! A teraz twój far breton jest gotowy!
Obserwacje
Tradycyjna receptura: ten przepis był pierwotnie przygotowywany bez dodatków. Gdy bretońscy rybacy udawali się na sprzedaż dorsza do Agen, przywozili ze sobą suszone śliwki. Śliwki zostały ostatecznie dodane do przepisu. Bretończycy dodają również jabłka.
 
 Śliwki: mała sztuczka, aby nie opadły na dno → najpierw zanurzyć je w mące.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 345Kcal
			
		- Węglowodany: 59.6g
- Tłuszcze: 6.8g
- Tłuszcze nasycone: 2.5g
- Białka: 9.3g
- Błonnik: 3.8g
- Cukry: 37.3g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 15
Informacje żywieniowe za 1 porcję (189g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
piekarnik
Atrybuty
Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        


Oceń ten przepis