Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną
vote now
Sezon truskawkowy w pełni! Trzeba cieszyć się dorodnymi i soczystmi truskawkami póki są. Bo te przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem.
Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą śmietaną i kakaowy biszkopt. Nawet moja wybredna córcia poprosiła o drugi kawałek! Musi być dobry!
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną
Biszkopt (jeden blat, tortownica 24 cm):
3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie)
80 g cukru
55 g mąki pszennej
16 g kakao ( 2 łyżki)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie)
80 g cukru
55 g mąki pszennej
16 g kakao ( 2 łyżki)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
500 ml schłodzonej śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 1/3 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki gorącej wody
Poncz:
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki truskawkowe
truskawki
Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody).
Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody).
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym żółtku. Do masy żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, lekko osuszamy papierowym recznikiem i kroimy na cząstki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.
Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Na dobrze zastygnietej śmietanie układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodowki na całą noc.
Mia cucina
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!