Waniliowa panna cotta z morelowym coulis

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
8 h 20 m
365 Kcal

Aby uzyskać świeży, kremowy deser, wybierz panna cottę! Przygotowana z wanilią i w towarzystwie owocowego, lekko cierpkiego morelowego coulis. Pyszny smak "reviens-y" ;-) Jest łatwy w przygotowaniu, a my przeprowadzimy Cię przez wszystkie etapy tworzenia tego deseru, korzystając z naszych zdjęć, tekstu i wideo. Teraz wszystko zależy od Ciebie!

Składniki

5

Dla panna cotta :

Dla morelowego coulis :

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania8 h
Gotowania10 min
  • Waniliowa panna cotta z morelowym coulis - Przygotowanie krok 1Namocz liście żelatyny w misce z wodą.

    W międzyczasie podgrzej mleko ze śmietaną, cukrem i rozłupaną laską wanilii. Nie gotować!
  • Waniliowa panna cotta z morelowym coulis - Przygotowanie krok 2Gdy mieszanina będzie gorąca, wyciśnij liście żelatyny i dodaj je. Dobrze wymieszaj, aby włączyć liście.
  • Waniliowa panna cotta z morelowym coulis - Przygotowanie krok 3Wlać mieszaninę do szklanek i schłodzić przez 1 noc.
  • Waniliowa panna cotta z morelowym coulis - Przygotowanie krok 4Wymieszać dżem z wodą i podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 40 sekund. Przesiać razem i pozostawić do ostygnięcia.
  • Waniliowa panna cotta z morelowym coulis - Przygotowanie krok 5Polać panna cottę morelowym coulis i schłodzić przez 30 minut.
  • Waniliowa panna cotta z morelowym coulis - Przygotowanie krok 6A teraz morelowa panna cotta jest gotowa!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Żelatyna i agar-agar :
Żelatynę należy najpierw namoczyć w wodzie, aby zmiękła, a następnie dodać do gorącej mieszanki. Po ostygnięciu żelatyna zacznie działać, a mieszanina zgęstnieje.
Należy pamiętać, że agar-agar nie działa w ten sam sposób!
Po pierwsze, agar-agar ma znacznie silniejsze działanie żelujące, więc należy uważać z dawkami!
2g agar-agar = 3 arkusze żelatyny (6g)
Wreszcie, wodorosty te działają tylko po uprzednim ugotowaniu.
Musisz więc dodać agar-agar na pierwszym etapie, gdy podgrzewasz mleko i śmietanę. Gdy mieszanina się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i przejdź od razu do kroku 3!

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 365Kcal
  • Węglowodany: 40.6g
  • Tłuszcze: 20.4g
  • Tłuszcze nasycone: 14.4g
  • Białka: 4.5g
  • Błonnik: 0.2g
  • Cukry: 40.3g
  • ProPoints: 10
  • SmartPoints: 19
Informacje żywieniowe za 1 porcję (192g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: