Jagody + banan + pak choi + młoda pszenica
vote now
KOKTAJL PRZECIWZAPALNY
garść jagód2 bananypak choi(kapusta chińska)
łyżeczka młodej pszenicyw proszku
garść jagód2 bananypak choi(kapusta chińska)
łyżeczka młodej pszenicyw proszku
więcej na: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.268140106681633.1073741844.215225791973065&type=3
Sproszkowaną młodą pszenicę (trawę pszeniczną) polecamy ze sprawdzonych źródeł:
- tą widoczną na zdjęciu zakupisz tutaj: http://www.yerbamatestore.pl/product-pol-6589-Mloda-pszenica-Bio-proszek-250g.html z rabatem 10% na całość zamówienia gdy podasz kod rabatowy: zielonekoktajle2014- Bio super wheat grass polecamy ze sklepu: http://www.diet-food.pl/sklepik/nowa-product-page-12/ z rabatem 5% na całość zamówienia gdy podasz kod rabatowy: zielonekoktajle- Organiczną proszkowaną młodą pszenicę polecamy natomiast tutaj: http://thisisbio.pl/sklep,produkt,id=21,wheat_grass_100_organic.html z rabatem 5% na całość zamówienia gdy podasz kod rabatowy: pbg2se9t
- tą widoczną na zdjęciu zakupisz tutaj: http://www.yerbamatestore.pl/product-pol-6589-Mloda-pszenica-Bio-proszek-250g.html z rabatem 10% na całość zamówienia gdy podasz kod rabatowy: zielonekoktajle2014- Bio super wheat grass polecamy ze sklepu: http://www.diet-food.pl/sklepik/nowa-product-page-12/ z rabatem 5% na całość zamówienia gdy podasz kod rabatowy: zielonekoktajle- Organiczną proszkowaną młodą pszenicę polecamy natomiast tutaj: http://thisisbio.pl/sklep,produkt,id=21,wheat_grass_100_organic.html z rabatem 5% na całość zamówienia gdy podasz kod rabatowy: pbg2se9t
Więcej kodów rabatowych dla fanów zielonych koktajli tutaj :)
Stan zapalny to ważne zjawisko, które jest odpowiedzią organizmu na infekcję lub uraz. Pozwala tkankom na regenerację i podjęcie ich normalnych funkcji.
Nasz organizm jest dobrze wyposażone do tego, aby dać sobie radę ze stanem zapalnym o niskim lub średnim poziomie nasilenia, a symptomy, które towarzyszą reakcji zapalnej (zaczerwienienie, świąd, obrzęk i ból) są niedogodnościami trwającymi zazwyczaj kilka dni.
Jednak gdy stan zapalny jest zbyt silny lub zbyt długo, może spowodować więcej szkodny niż pożytku – może zahamować proces zdrowienia lub nawet spowodować dalsze uszkodzenia.
Najpoważniejszym problemem związanym z rozwojem stanu zapalnego jest produkcja wolnych rodników w objętych nim tkankach. Powstawanie nadmiernej ilości wolnych rodników nie jest zjawiskiem pozytywnym i bez wystarczająco silnego mechanizmu kompensacyjnego (jak np. obecność antyoksydantów) cząsteczki te mogą bez przeszkód niszczyć składniki komórek takie jak tłuszcze, proteiny i DNA. To w konsekwencji może prowadzić do uszkodzenia tkanek i niezdolności podjęcia przez komórki i tkanki ich normalnych funkcji.
I tu, zamiast leków, które nie są OBOJĘTNE dla organizmu, MOŻE NAM POMÓC koktajl o działaniu PRZECIWZAPALNYM
PAK CHOI jest źródłem cennych substancji odżywczych. Stanowi źródło m.in.: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy B i C.
To warzywo to broń w walce z nowotworami, działające przeciwzapalnie oraz obniżające ciśnienie krwi, więcej tutaj: https://hipokrates2012.wordpress.com/2014/07/28/pak-choi-kapusta-chinska-przeciwzapalne-dzialanie-i-inne-korzysci/
Trawa pszeniczna to młoda pszenica. Jest to obecnie jeden z najpopularniejszych dodatków zdrowotnych do żywności. Jest ona skoncentrowanym źródłem witamin, minerałów, chlorofilu i enzymów. Picie świeżego soku z trawy pszenicznej lub sproszkowanej młodej pszenicy to wyjątkowy sposób na zwiększenie zawartości warzyw zielonolistnych w diecie. (Na tym wczesnym etapie życia rośliny trawa jest traktowana jako warzywo a nie zboże i jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu.)
Duża zawartość chlorofilu w trawie pszenicznej działa jak „magnes” wyciągając toksyny z organizmu. Chlorofil to wewnętrzny dezodorant który oczyszcza tkanki i ma właściwości łagodzące i kojące. Trawę pszeniczną zakupisz z rabatem tutaj: http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/kody-rabatowe.html
JAGODY obniżają także poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą, ale w tych drobnych owocach kryje się znacznie więcej – procyjanidy, antocyjany, różnego rodzaju kwasy, duże ilości cukrów, pektyny. Zawierają także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy, prowitaminę A i liczne sole mineralne. Dzięki takiemu składowi jagody mają właściwości bakteriobójcze (niszczą gronkowce i paciorkowce) i stosuje się je nawet w zatruciach pokarmowych, działają bowiem przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, hamują krwawienia z naczyń włosowatych, łagodzą bóle brzucha i nudności. Ponadto korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia, rozszerzają naczynia wieńcowe i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych przewodu pokarmowego. Więcej poczytasz tutaj: http://hipokrates2012.wordpress.com/2012/12/05/jagodowy-raj/
Nasz organizm jest dobrze wyposażone do tego, aby dać sobie radę ze stanem zapalnym o niskim lub średnim poziomie nasilenia, a symptomy, które towarzyszą reakcji zapalnej (zaczerwienienie, świąd, obrzęk i ból) są niedogodnościami trwającymi zazwyczaj kilka dni.
Jednak gdy stan zapalny jest zbyt silny lub zbyt długo, może spowodować więcej szkodny niż pożytku – może zahamować proces zdrowienia lub nawet spowodować dalsze uszkodzenia.
Najpoważniejszym problemem związanym z rozwojem stanu zapalnego jest produkcja wolnych rodników w objętych nim tkankach. Powstawanie nadmiernej ilości wolnych rodników nie jest zjawiskiem pozytywnym i bez wystarczająco silnego mechanizmu kompensacyjnego (jak np. obecność antyoksydantów) cząsteczki te mogą bez przeszkód niszczyć składniki komórek takie jak tłuszcze, proteiny i DNA. To w konsekwencji może prowadzić do uszkodzenia tkanek i niezdolności podjęcia przez komórki i tkanki ich normalnych funkcji.
I tu, zamiast leków, które nie są OBOJĘTNE dla organizmu, MOŻE NAM POMÓC koktajl o działaniu PRZECIWZAPALNYM
PAK CHOI jest źródłem cennych substancji odżywczych. Stanowi źródło m.in.: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy B i C.
To warzywo to broń w walce z nowotworami, działające przeciwzapalnie oraz obniżające ciśnienie krwi, więcej tutaj: https://hipokrates2012.wordpress.com/2014/07/28/pak-choi-kapusta-chinska-przeciwzapalne-dzialanie-i-inne-korzysci/
Trawa pszeniczna to młoda pszenica. Jest to obecnie jeden z najpopularniejszych dodatków zdrowotnych do żywności. Jest ona skoncentrowanym źródłem witamin, minerałów, chlorofilu i enzymów. Picie świeżego soku z trawy pszenicznej lub sproszkowanej młodej pszenicy to wyjątkowy sposób na zwiększenie zawartości warzyw zielonolistnych w diecie. (Na tym wczesnym etapie życia rośliny trawa jest traktowana jako warzywo a nie zboże i jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu.)
Duża zawartość chlorofilu w trawie pszenicznej działa jak „magnes” wyciągając toksyny z organizmu. Chlorofil to wewnętrzny dezodorant który oczyszcza tkanki i ma właściwości łagodzące i kojące. Trawę pszeniczną zakupisz z rabatem tutaj: http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/kody-rabatowe.html
JAGODY obniżają także poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą, ale w tych drobnych owocach kryje się znacznie więcej – procyjanidy, antocyjany, różnego rodzaju kwasy, duże ilości cukrów, pektyny. Zawierają także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy, prowitaminę A i liczne sole mineralne. Dzięki takiemu składowi jagody mają właściwości bakteriobójcze (niszczą gronkowce i paciorkowce) i stosuje się je nawet w zatruciach pokarmowych, działają bowiem przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, hamują krwawienia z naczyń włosowatych, łagodzą bóle brzucha i nudności. Ponadto korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia, rozszerzają naczynia wieńcowe i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych przewodu pokarmowego. Więcej poczytasz tutaj: http://hipokrates2012.wordpress.com/2012/12/05/jagodowy-raj/
Zielone koktajle
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!