Hummus klasyczny

vote now
Hummus klasyczny

Hummus ostatnimi czasy zyskuje ogromną popularność wśród Polaków, co dzieje się z resztą słusznie, ponieważ poza tym, że jest przepyszny to zawiera wiele wartości odżywczych. Hummus najczęściej przygotowuje się z ciecierzycy (nazywanej cieciorką, błędnie z resztą), która jest przede wszystkim zdrowym źródłem białka, ale i fosforu, potasu, żelaza, witamin z grupy B oraz błonnika. Ponad to te malutkie ziarenka mają działanie przeciwbólowe, obniżają poziom cholesterolu oraz są odpowiednie dla diabetyków i osób na diecie bezglutenowej. Hummus składa się także z pasty sezamowej, która bogata jest w wapń oraz z czosnku i cytryny, które zawierają witaminę C oraz działają bakteriobójczo.
Hummus to pasta bardzo uniwersalna, którą można spożywać zarówno na śniadanie, jak i obiad. Najczęściej podawana z chlebkiem pita, falafelami i świeżymi warzywami.

Składniki na hummus:200g suchej ciecierzycy
100g tahini, pasty sezamowej
2 zmiażdżone ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
oliwa extra virgin
zimna woda

Do podania:1/2 garści ugotowanych ziarenek ciecierzycy
sos sezamowy*natka pietruszki lub świeża mięta
sproszkowana słodka papryka/kumin
kilka łyżek oliwy extra virgin

*Sos sezamowy:2 łyżki tahini miksujemy z 2 łyżkami oliwy ev., 1 łyżką soku z cytryny, 6 łyżkami wody i szczyptą soli

Ciecierzycę moczymy przez noc, a następnego dnia gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkościOdcedzoną ciecierzycę miksujemy, dodajemy tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i ponownie miksujemyCały czas miksując stopniowo wlewamy odrobinę wody i sporą część oliwy, tak aby uzyskać gładki kremHummus podajemy z sosem sezamowym, ziarnami ciecierzycy, posypany ziołami, np. natką pietruszki, czy miętą oraz polewamy po wierzchu oliwą



M MniuMniu - Kuchnia Wegańska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+