Hiszpańska tortilla z chorizo, szpinakiem i papryką
vote now
Pomysł na szybki i bardzo syty obiad? hiszpańska tortilla zadowoli każdego, gdyż można do niej wrzucić wszystko to co lubimy :) Hiszpańsko/portugalski tydzień w Lidlu dopomógł mi w zdobyciu dobrego chorizo.
Obiad był pyszny...szybko znikł :)
Hiszpańska tortilla z chorizo, szpinakiem i papryką2 średnie cebule4-5 średnich ziemniaków1 chorizo ok 100 g1/2 czerwonej papryki1 garść świeżego szpinaku4 jajka4 łyżki jogurtu naturalnego garstka sera żółtego1 łyżka oleju rzepakowegosól, pieprz do smaku
Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego obiadu to super, jeśli nie to obieramy, kroimy w plasterki i podgotowujemy.
Cebulę kroimy w księżyce, chorizo w plasterki. Na patelni podsmażamy chorizo, by wytopił się z niego charakterystyczny paprykowy tłuszcz. Kiełbasę ściągamy na talerz, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulkę.
Gdy cebula stanie się miękka ściągamy ją do chorizo. Nalewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy ziemniaki, gdy staną się złociste dorzucamy szpinak i paprykę, po chwili wkładamy podsmażoną cebulkę i chorizo.
W międzyczasie mieszamy jajka z jogurtem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę jajeczną wylewamy na patelnię z pozostałymi składnikami i powolutku smażymy.
Musimy się uzbroić w cierpliwość, przykrywamy patelnię przykrywką. Gdy większość się już zetnie patelnię przykrywamy talerzem i odwracamy do góry nogami, delikatnie zsuwamy z powrotem na patelnię i czekamy około 3 minutek. Na górę wysypujemy start ser, który szybko się rozpuści, ściągamy z ognia posypujemy świeżym szpinakiem.
Całość wystarczy dla 3- 4 osób :)
o tym co w życiu...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!