Fiołkowy pudding chia z porzeczkami, borówkami i malinami
vote now
Na wielu blogach pojawiły się nieznane mi do tej pory nasionka chia - inaczej szałwia hiszpańska, które mają zdolności wchłaniania 9 x tyle płynu ile same zajmują...zaciekawiły mnie i postanowiłam je zakupić.
Chodził za mną fiołkowy pudding - wiem wiem fiołki dawno się skończyły ale ja mam jeszcze fiołkowy cukier taki jak TU, miało być z truskawkami ale te też w międzyczasie się skończyły ;)
Zatem jest coś takiego - TADAM - spróbowałam i jeszcze nie raz spróbuje :)
Całe szczęście że Kluski nie lubią mleka kokosowego więc dla mnie i męża zostaje więcej :)
Fiołkowy pudding chia z porzeczkami, borówkami i malinami4 łyżki nasion chia400 ml mleka kokosowego100 ml innego mlekaowoce - ja użyłam czarnej i czerwonej porzeczki, borówek i malin2 łyżki cukru fiołkowego - lub innego
Mleko kokosowe łączymy z innym mlekiem, mieszamy do połączenia, dodajemy cukier i nasiona chia. Całość mieszamy i rozlewamy do szklaneczek - pucharków - wstawiamy na całą noc do lodówki - rano mamy już pyszny pudding, który podajemy ze świeżymi kwaskowatymi owocami!
Idealny z przewagą porzeczek, których kwaskowaty smak podkreśla kremowość i słodycz puddingu
Pyszny jako śniadanie, drugie śniadanie podwieczorek lub deser!
o tym co w życiu...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!