Lody jogurtowe z malinami
Wraz z rosnącymi temperaturami nasze żołądki wołają o orzeźwiające przepisy. Twój też? Właśnie tak, ponieważ zespół Ptitchef opracował przepis na lody jogurtowe z malinami!
Składniki
Przygotowanie
 Przygotowanie lodów: Przygotowanie lodów:
 Ubić śmietanę i odstawić na bok.
 Wymieszać jogurt grecki z mlekiem skondensowanym. Wymieszać jogurt grecki z mlekiem skondensowanym.
 Dodać bitą śmietanę. Dodać bitą śmietanę.
 Wymieszać szpatułką ruchem obrotowym. Wymieszać szpatułką ruchem obrotowym.
 Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
 Przygotowanie coulis malinowego: Przygotowanie coulis malinowego:
 Do dżemu malinowego dodać łyżkę wody i wymieszać.
 Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 40 sekund.
 Przecedzić, aby usunąć wszystkie pestki.
 Gdy coulis uzyska gładką konsystencję, pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Gdy coulis uzyska gładką konsystencję, pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
 Formowanie lodu za pomocą maszyny do lodów : Formowanie lodu za pomocą maszyny do lodów :
 
 [Jeśli nie masz maszynki do lodów, nie martw się! Umieść śmietanę w zamrażarce na 2 godziny, mieszając trzepaczką elektryczną co 30 minut. ]
 
 Jeśli masz maszynę do lodów, włącz ją i wlewaj śmietankę po trochu.
 Pozostaw turbinę na 40 minut. Pozostaw turbinę na 40 minut.
 Do lodów używamy prostokątnej foremki (najlepiej aluminiowej). Do lodów używamy prostokątnej foremki (najlepiej aluminiowej).
 Wlej połowę lodów do formy i wygładź.
 Dodać coulis malinowy i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać coulis malinowy i delikatnie wymieszać łyżką.
 Dodać pozostałe lody i wyrównać. Dodać pozostałe lody i wyrównać.
 Przykryć folią spożywczą i zamrażać przez 2 godziny.
 Po 2 godzinach pozostaw tackę z lodem w temperaturze pokojowej na 5-10 minut, aby lód stał się bardziej elastyczny. Po 2 godzinach pozostaw tackę z lodem w temperaturze pokojowej na 5-10 minut, aby lód stał się bardziej elastyczny.
 
 Zdejmij folię spożywczą i uformuj lody w kulkę.
 I gotowe! I gotowe!
 
 Podawać z odrobiną dżemu malinowego.
Obserwacje
Jakie są kluczowe składniki do przygotowania lodów jogurtowych z malinami?
Do przygotowania lodów jogurtowych z malinami potrzebujesz: słodzonego mleka skondensowanego, jogurtu greckiego, bardzo zimnej śmietany 30% tłuszczu, dżemu malinowego oraz wody.
Czy mogę przygotować te lody bez maszyny do lodów?
Tak, jeśli nie masz maszyny do lodów, możesz umieścić mieszankę w zamrażarce i co 30 minut mieszać ją trzepaczką elektryczną przez 2 godziny.
Jak długo trwa przygotowanie lodów jogurtowych z malinami?
Całkowity czas przygotowania wynosi około 1 godzinę, a następnie lody muszą być zamrażane przez dodatkowe 2 godziny.
Jakie są najlepsze sposoby na podanie lodów jogurtowych z malinami?
Lody jogurtowe z malinami najlepiej podawać z odrobiną dżemu malinowego na wierzchu, co doda im smaku i atrakcyjności wizualnej.
Czy mogę dodać inne owoce do tego przepisu?
Tak, możesz eksperymentować z innymi owocami, takimi jak truskawki, borówki czy brzoskwinie, aby stworzyć różne smaki lodów jogurtowych.
Odżywianie
- Węglowodany: 31.6g
- Tłuszcze: 24g
- Tłuszcze nasycone: 17g
- Białka: 6.1g
- Błonnik: 0.1g
- Cukry: 31.5g
- ProPoints: 10
- SmartPoints: 19




Oceń ten przepis