Filet z kurczaka z nadzieniem pieczarkowo - migdałowym
vote now
W sam raz na niedzielny obiad...
Składniki:
2 duże, równe filety z kurczaka400 g pieczarek50 g migdałówsól i pieprzolej do smażeniana panierkę: mąka, jajko i bułka tartaFilety myjemy, osuszamy i ostrym nożem robimy w nich głębokie kieszonki.
Posypujemy solą z każdej strony i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Pieczarki kroimy w kostkę, obsmażamy je na łyżce oleju, solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Migdały kroimy na drobniejsze kawałki, ale nie za drobno, tak, żeby były dobrze wyczuwalne w farszu.
Dodajemy je do pieczarek, mieszamy.
Filety nadziewamy przygotowanym farszem, spinamy wykałaczką, jeśli to konieczne.
Każdy filet panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, ale tylko do ładnego zrumienienia.
Po smażeniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego (nie smarujemy go żadnym tłuszczem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Pieczemy ok. 30 minut.
Składniki:
2 duże, równe filety z kurczaka400 g pieczarek50 g migdałówsól i pieprzolej do smażeniana panierkę: mąka, jajko i bułka tartaFilety myjemy, osuszamy i ostrym nożem robimy w nich głębokie kieszonki.
Posypujemy solą z każdej strony i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Pieczarki kroimy w kostkę, obsmażamy je na łyżce oleju, solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Migdały kroimy na drobniejsze kawałki, ale nie za drobno, tak, żeby były dobrze wyczuwalne w farszu.
Dodajemy je do pieczarek, mieszamy.
Filety nadziewamy przygotowanym farszem, spinamy wykałaczką, jeśli to konieczne.
Każdy filet panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, ale tylko do ładnego zrumienienia.
Po smażeniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego (nie smarujemy go żadnym tłuszczem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Pieczemy ok. 30 minut.
Edytka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!