Serek aperitif w kształcie dyni, idealny na halloween!

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
40 min

Masz ochotę na niespodziankę już na samym początku Halloweenowej nocy? Te serowe kulki w kształcie dyni są równie urocze, co łatwe do zrobienia! Wystarczy wymieszać ricottę i parmezan, doprawić do smaku, uformować kulki, obtoczyć w papryce dla nadania koloru i dodać patyczek do precli jako ogonek dyni. Wystarczy narysować kilka linii nożem lub sznurkiem i masz oryginalny aperitif, gotowy do smarowania ;)

Składniki

12

Do dekoracji:

Materiały

  • Wątek dotyczący żywności

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 1Wymieszaj ricottę, parmezan, pieprz i oregano (dopraw do smaku).
    Umieścić miskę w lodówce na co najmniej 30 minut.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 2Nabierz łyżkę stołową masy i uformuj kulkę rękami. Powtórz czynność z resztą masy.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 3Wsyp trochę papryki do miski, umieść w niej kulkę i całkowicie ją przykryj.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 4Wsyp trochę czarnego sezamu do innej miski, umieść w niej kolejną kulkę i całkowicie ją przykryj.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 5Aby kulka sera wyglądała jak dynia, należy ją wydrążyć za pomocą sznurka kuchennego. Zacznij od zrobienia linii na środku, a następnie przetnij ją, aby utworzyć krzyż.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 6Narysuj jeszcze dwie ukośne linie.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 7Lekko naciśnij górny środek, aby spłaszczyć dynię. Umieść kawałek precla w środku i voilà! Pozostaje tylko zjeść je z krakersami :-)

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jak sprawić, by moje serki do smarowania były jeszcze bardziej dekoracyjne na Halloween?

Możesz dodać oczy, używając małych kawałków oliwek lub pieprzu, aby ożywić dyniowe serki!

Jaki jest najlepszy sposób przechowywania serków do smarowania?

Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce, a zachowają świeżość do 3 dni.

Czy w tym przepisie można użyć innych rodzajów sera?

Tak, można eksperymentować z innymi serami, takimi jak fromage frais (zwykły lub smakowy), aby urozmaicić smak.

Czy mogę przygotować ten przepis z wyprzedzeniem?

Tak, można! Możesz przygotować kulki serowe dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce, aż będą gotowe do podania.

Jakie dodatki pasują do tych past serowych?

Doskonale komponują się z krakersami, chrupiącymi warzywami, a nawet kromkami tostów, stanowiąc świetny aperitif!

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: