Faszerowana cukinia
vote now
Fanką cukinii nigdy nie byłam. Jakoś nie polubiłyśmy się za bardzo. Czasem jakieś placuszki, leczo i to wszystko. To danie też jak robiłam, nie miałam pewności, że opublikuję. Taką mam zasadę, że jak mi coś nie smakuję, nie piszę o tym i już. Nawet na Facebooku zaznaczyłam, że nie wiem, czy będzie przepis. Musi zasmakować. I się stało. Polubiłyśmy się. Ja i cukinia. Od teraz - razem w kuchni :-)
Składniki:
2 cukinie200 g mięsa mielonego8 - 10 pieczareksól i pieprz2 łyżki oleju do smażenia100 g sera żółtego startego na drobnej tarceszczypta papryki czerwonej słodkiej Cukinie kroimy wzdłuż na połowę. Łyżką wydrążamy środki (nie wyrzucamy ich). Cukinię solimy i odstawiamy na czas przygotowania farszu.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone i pokrojone drobno pieczarki. Cały czas mieszamy, żeby mięso nam się ładnie obsmażyło. Następnie dodajemy środek z wydrążonych cukinii. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Cukinię wycieramy ręcznikiem papierowym (powinna puścić sok od soli), nakładamy do niej farsz, posypujemy startym żółtym serem i papryką czerwoną.
Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 - 20 minut.
Podajemy na ciepło.
Składniki:
2 cukinie200 g mięsa mielonego8 - 10 pieczareksól i pieprz2 łyżki oleju do smażenia100 g sera żółtego startego na drobnej tarceszczypta papryki czerwonej słodkiej Cukinie kroimy wzdłuż na połowę. Łyżką wydrążamy środki (nie wyrzucamy ich). Cukinię solimy i odstawiamy na czas przygotowania farszu.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone i pokrojone drobno pieczarki. Cały czas mieszamy, żeby mięso nam się ładnie obsmażyło. Następnie dodajemy środek z wydrążonych cukinii. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Cukinię wycieramy ręcznikiem papierowym (powinna puścić sok od soli), nakładamy do niej farsz, posypujemy startym żółtym serem i papryką czerwoną.
Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 - 20 minut.
Podajemy na ciepło.
Edytka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!