Jak zrobić cukinię faszerowaną sardynkami?
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na cukinię faszerowaną sardynkami jest niezbędny, jeśli szukasz niskokalorycznego, zdrowego posiłku bogatego w witaminę C i kwasy omega-3. Z przepisu wychodzą 4 porcje, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Podoba Ci się ta propozycja? W takim razie postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku poniżej ↓↓
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min
Odetnij końce cukinii, a następnie przetnij wzdłuż. Umieść wszystkie połówki w garnku z wrzącą wodą i gotuj, aż będą al dente (około 5 minut). Odcedź je i usuń nadmiar rdzenia. Odstaw na bok.
Na patelni podsmaż posiekany czosnek i cebulę na oleju z puszki sardynek. Dodaj miąższ i smaż jeszcze przez kilka minut. Zdejmij z ognia i dodaj pomidory oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Napełnij cukinie mieszanką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki sardynek.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Następnie podawaj. Smacznego!
Obserwacje
Cukinia faszerowana sardynkami może być podawana na przykład z ryżem, ziemniakami lub kuskusem.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 99Kcal
- Węglowodany: 3.6g
- Tłuszcze: 4.4g
- Tłuszcze nasycone: 1.2g
- Białka: 9.9g
- Błonnik: 2.6g
- Cukry: 2.8g
- ProPoints: 2
- SmartPoints: 3
Informacje żywieniowe za 1 porcję (187g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis