Dżem truskawkowo-kawowy
vote now
Gdy o nim usłyszałam pomyślałam WARIACTWO! Ale gdy nie zjedliśmy truskawek a trzeba było coś z nimi zrobić - wsypałam je do garnka, dorzuciłam żelfixu i w tym momencie postanowiłam spróbować - raz kozie śmierć. Nie żałuję! przepyszny!
Wsypujemy żelfix i 350 g cukru - przyznam się że dałam ok 300 g i tak uważam, że jest słodki.
Wlewamy 2 espresso wszystko mieszamy zagotowujemy i od tego momentu gotujemy dżem ok 3 minuty.
Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do momentu stężenia :)
Dżem truskawkowo-kawowy
1 kg truskawek1 żelfix 3:1350 g cukru2 espresso (zamiennie pół szklanki mocnej kawy)
Truskawki odszypułkowujemy i myjemy. Przekładamy do garnka w którym będziemy gotować dżem i rozgniatamy truskawki - ja używam do tego celu tłuczka do ziemniaków. Wsypujemy żelfix i 350 g cukru - przyznam się że dałam ok 300 g i tak uważam, że jest słodki.
Wlewamy 2 espresso wszystko mieszamy zagotowujemy i od tego momentu gotujemy dżem ok 3 minuty.
Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do momentu stężenia :)
Etykiety zrobiły mi dzieci :)
o tym co w życiu...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!