Dżem aroniowo - jabłkowy
vote now
W zeszłym roku dostałam od mamy kilka słoiczków konfitury i soku z aronii. Krzak aronii pięknie rośnie w ogródku moich rodziców i co drugi rok obsypany jest obficie owocami. Kwaśno – gorzki smak aronii najbardziej przypadł do gustu mojemu mężowi i specjalnie dla niego przygotowałam w tym roku dżem i konfiturę z tych czarnych jagód. Oprócz walorów smakowych aronia jest lekarstwem na szalejące wokół choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i dolegliwości oczu warto więc zaopatrzyć spiżarnię w domowe przetwory :- )
½ kg aronii350 g cukru¼ l wody2 – 3 jabłka (ok. ½ kg)sok z jednej cytryny
Składniki:
½ kg aronii350 g cukru¼ l wody2 – 3 jabłka (ok. ½ kg)sok z jednej cytryny
Z wody i cukru ugotować syrop, wrzucić do niego umytą i przebrana aronię. Gotować przez godzinę na wolnym ogniu. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na dużych oczkach – dodać do aronii. Obierki i gniazda nasienne zagotować osobno w ½ szklanki wody. Kiedy skórki się rozgotują (stają się świetnym źródłem naturalnych pektyn) przecedzić je i przetrzeć na sitku, po czym dodać do pozostałych owoców. Dodać sok z cytryny. Dżem gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji (bardziej lub mniej gęstej). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoików. Przed zamknięciem brzegi i nakrętki przetrzeć spirytusem. Zakręcić i odstawić do góry nogami na kilkanaście minut.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Magazyn Kuchnia
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!