Dwukolorowy sernik na zimno
vote now
Jestem zachwycona tym ciastem. Smakuje rewelacyjnie. Przepis udostępniła mi Magdalena , która prowadzi bloga Domowa cukierenka. Polecam wszystkim smakoszom serników . Praktycznie ściągnęłam wszystko od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :)Tortownica : wymiary : średnica 26 cmCzas pieczenia : 25 - 30 minutTemp. pieczenia : 170 C
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka1/4 szkl. mąki1/2 szkl. cukru1/4 szkl. kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliWarstwa czekoladowa:
1/2 kg sera w wiaderku ( 1 kg wiaderko podzielić na połowę )100 g czekolady deserowej100 g czekolady mlecznej2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny )Warstwa bananowa:
1/2 kg sera w wiaderku 3 bananygalaretka cytrynowaWierzch:
1 pudełko borówekgalaretka cytrynowa albo pomarańczowa
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka1/4 szkl. mąki1/2 szkl. cukru1/4 szkl. kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliWarstwa czekoladowa:
1/2 kg sera w wiaderku ( 1 kg wiaderko podzielić na połowę )100 g czekolady deserowej100 g czekolady mlecznej2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny )Warstwa bananowa:
1/2 kg sera w wiaderku 3 bananygalaretka cytrynowaWierzch:
1 pudełko borówekgalaretka cytrynowa albo pomarańczowa
Sposób wykonania :
Biszkopt:
Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i pomału wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok. 25 - 30 minut. Biszkopt wystudzić.Masa czekoladowa:
Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej .Następnie wlać czekolady do sera i wymieszać.2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody , dobrze wymieszać , aby żelatyna dobrze się rozpuściła i wlać ją do sera. Wylać masę czekoladową na wystudzony biszkopt.Masa bananowa:
3 banany miksujemy blenderem na mus.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Czekamy aby wsytygła.Zmiksowane banany dodajemy do 2 połowy sera , mieszamy po czym wlewamy wystudzoną galaretkę.Jeśli masa czekoladowa stężeje , wylewamy część bananową. Wstawiamy do lodówki.Gdy masa bananowa będzie na tyle dobra tzn. stężona , posypujemy wierzch umytymi borówkami.Wkładamy serniczek do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego
Biszkopt:
Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i pomału wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok. 25 - 30 minut. Biszkopt wystudzić.Masa czekoladowa:
Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej .Następnie wlać czekolady do sera i wymieszać.2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody , dobrze wymieszać , aby żelatyna dobrze się rozpuściła i wlać ją do sera. Wylać masę czekoladową na wystudzony biszkopt.Masa bananowa:
3 banany miksujemy blenderem na mus.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Czekamy aby wsytygła.Zmiksowane banany dodajemy do 2 połowy sera , mieszamy po czym wlewamy wystudzoną galaretkę.Jeśli masa czekoladowa stężeje , wylewamy część bananową. Wstawiamy do lodówki.Gdy masa bananowa będzie na tyle dobra tzn. stężona , posypujemy wierzch umytymi borówkami.Wkładamy serniczek do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego
Słodkości i nie tylko
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!