Petitchef PL

Surowe mini tarty z kremem czekoladowym i wiśniami

Desser
4 porcji
3 h
średnie
Ciasto bez pieczenia

Składniki

Liczba porcji: 4
szklanka migdałów (ok. 100g)

szklanka suszonych daktyli bez pestek (ok. 15 sztuk)

6 łyżek surowego kakao

1 bardzo miękkie, duże avocado

3-5 garści świeżych (lub mrożonych) wiśni, bez pestek

4 łyżki ksylitolu, syropu klonowego lub syropu z agawy

szczypta różowej soli himalajskiej

1 łyżeczka wanilii w proszku lub ziarenka z jednej laski wanilii

Przygotowanie

  • Najpierw przygotowujemy spód. Migdały mielimy na mąkę w młynku do kawy. Następnie wsypujemy ją do blendera, dodajemy daktyle, łyżkę surowego kakao i szczyptę soli, miksujemy aż masa będzie się lekko kleić. Wykładamy ją do foremek wyłożonych folią spożywczą, bardzo mocno dociskamy do krawędzi, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (jest to niezbędne, aby podstawa odpowiednio się skleiła i stwardniała).
  • Krok 2 - Surowe mini tarty z kremem czekoladowym i wiśniami
    Teraz przystępujemy do przygotowania czekoladowego kremu. Miąższ awokado wrzucamy do blendera, dodajemy kakao, ksylitol/syrop i miksujemy na gładko. Jeśli trzeba dodajemy więcej syropu/cukru.
  • Krem przekładamy do miseczki, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki.
  • Gdy nasze spody do tart są już odpowiednio schłodzone, wyjmujemy je i wypełniamy kremem. Na wierzchu układamy wydrążone wiśnie. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy zmielonym kakao i surowymi ziarnami kakaowca (opcjonalnie).
    Tarty przechowujemy w lodówce do 2 dni.

Zdjęcia

Surowe mini tarty z kremem czekoladowym i wiśniami, zdjęcie 1Surowe mini tarty z kremem czekoladowym i wiśniami, zdjęcie 2Surowe mini tarty z kremem czekoladowym i wiśniami, zdjęcie 3





Oceń ten przepis:



Menu dnia