Petitchef PL

Mini dakłasiki z truskawkami

Desser
1 porcji
15 min
90 min
łatwe
Pyszne bezy z kremem tofii:)

Składniki

Liczba porcji: 1

Małe Bezy(ok.10sztuk):

-4 białka

-szklanka cukru

-szczypta soli


Krem:

-Mascarpone 200g

-3 łyżki toffi

-śmietanka 30% 250ml

Przygotowanie

  • Krok 1 - Mini dakłasiki z truskawkami
    Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już ubite, dodajemy powoli cukier, aż masa będzie srebrzysta. Na blachę wyłożoną pergaminem robimy kleksy i do rozgrzanego piekarnika wkładamy naszą blaszkę. Pieczemy ok.90min w 110stopniach. Bezy będą kruche(nie za twarde, nie ciągnące się,a takie lubię najbardziej!:) )
  • Krok 2 - Mini dakłasiki z truskawkami
    Mascarpone miksujemy z toffi. W oddzielnej misce ubijamy kremówkę. Gdy będzie gotowa, dodajemy śmietankę do masy toffi (nie na odwrót!). Miksujemy.

    Bezy najlepiej zrobić dzień wcześniej. Gdy nie mamy na to jednak czasu, na wystudzoną bezę nakładamy 1-2 łyżkę kremu.
  • Krok 3 - Mini dakłasiki z truskawkami
    Truskawki myjemy, kroimy na plasterki i skrapiamy cytryną. Dekorujemy nasze dakłasiki i JEMY!!!!:)
    Smacznego!





Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: