Petitchef PL

Ratatouille, czyli lato na talerzu.

Danie główne
6 porcji
60 min
łatwe
Wspaniała prowansalska potrawka z letnich warzyw.

Składniki

Liczba porcji: 6
1 średni bakłażan

1 średnia cukinia

1/2 zielonej papryki

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

8 pomidorów Lima

1 cebula

3 ząbki czosnku

sok z połowy pomarańczy

4 gałązki świeżego oregano

4 gałązki świeżego tymianku

4 gałązki świeżej bazylii

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżeczki ksylitolu (lub brązowego cukru)

sól,pieprz

oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie

  • Krok 1 - Ratatouille, czyli lato na talerzu.
    Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę siekamy a czosnek wyciskamy. Odstawiamy na bok. Resztę składników kroimy w małą kostkę (bakłażan,cukinia,papryka,pomidory).
  • W dużym garnku zagrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy wszystkie pokrojone warzywa wraz z oberwanymi listkami ziół, octem, cukrem i sokiem z pomarańczy. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie, a woda z pomidorów powinna znacznie się zredukować. Jeśli trzeba gotujemy chwilę dłużej.
  • Na końcu dodajemy sól i pieprz. Podajemy z ryżem, kuskusem, makaronem lekką zieloną sałatką lub na chrupiącej bagietce.

Zdjęcia

Ratatouille, czyli lato na talerzu., zdjęcie 1Ratatouille, czyli lato na talerzu., zdjęcie 2Ratatouille, czyli lato na talerzu., zdjęcie 3




Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: