Łatwy przepis na domową quiche lorraine

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
1 h
346 Kcal

Zanurzamy się w tradycyjnych francuskich przepisach z prawdziwym przepisem na quiche lorraine! Oprócz tego, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wymaga bardzo niewielu składników: Dzięki chrupiącemu ciastu francuskiemu i obfitemu nadzieniu z jajek, crème fraîche i słoniny, ten quiche jest obowiązkowym elementem prostego posiłku, który pokocha cała rodzina! Wystarczy włożyć do piekarnika i cieszyć się :-)

Składniki

8

Materiały

  • Kuchenka
  • Piekarnik
  • Forma do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania45 min
  • Łatwy przepis na domową quiche lorraine - Przygotowanie krok 1Umieść ciasto francuskie w formie do pieczenia. Podprażyć boczek na patelni, a następnie ułożyć go na cieście francuskim.
  • Łatwy przepis na domową quiche lorraine - Przygotowanie krok 2W misce wymieszaj śmietanę, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodaj mleko.
  • Łatwy przepis na domową quiche lorraine - Przygotowanie krok 3Wlać tę mieszaninę na boczek.
  • Łatwy przepis na domową quiche lorraine - Przygotowanie krok 4Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
  • Łatwy przepis na domową quiche lorraine - Przygotowanie krok 5A teraz twój quiche lorraine jest gotowy do spożycia!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie ciasto kupić do quiche?

Dla dobrego przepisu na quiche lorraine najlepszym ciastem jest ciasto kruche. Można je kupić gotowe w sklepie, w dziale chłodniczym. Wersja z "czystym masłem" jest nieuchronnie najlepszym wyborem ;-) Alternatywnie, aby uzyskać quiche lorraine godne wielkiego szefa kuchni, możesz samodzielnie przygotować ciasto kruche, korzystając z naszego prostego przepisu. Gwarantujemy, że rezultat będzie wart wysiłku ;-)
Wybierz płynną śmietanę crème fraîche, która będzie działać jako spoiwo i doda miękkości twojemu przygotowaniu. Zwykle sprzedawana w opakowaniach 20 lub 25 cl, jest to idealna ilość do dodania do przepisu.
Aby uzyskać lżejszą wersję, możesz zastąpić smalec kwadratami szynki. Co więcej, nie będziesz musiał ich gotować. Niewielka oszczędność czasu w przygotowaniu i nieco szybszy przepis;-)
Prawdopodobnie piekarnik nie jest wystarczająco gorący lub quiche nie jest prawidłowo umieszczony w piekarniku. Zalecamy pieczenie quiche w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C i umieszczenie go w dolnej części piekarnika. Pod koniec pieczenia można go podnieść na środek, aby przyrumienić wierzch.
Podobnie jak w przypadku ciasta, wystarczy nakłuć środek quiche czubkiem noża. Jeśli wyjdzie nienaruszony, quiche jest ugotowany!
Najlepiej jest gotować potrawy oddzielnie na patelni, aby wypuściły wodę. Jeśli jednak nadal obawiasz się, że Twój quiche wycieknie, posyp spód tarty bułką tartą lub mąką kukurydzianą, aby wchłonęły nadmiar wody podczas gotowania.
Aby uzyskać efekt zapiekania, wielu z nas lubi dodawać starty ser na wierzch quiche. Z drugiej strony, jeśli chcesz postępować zgodnie z przepisem na tradycyjny quiche lorraine, nie zastanawiaj się ani chwili (ryzykując gniew purystów)!
Jeśli dodasz do swojego dania ser (starty lub nie), otrzymasz quiche w stylu Wogezów. Jeśli dodasz cebulę, otrzymasz quiche alzacki.
Doskonałym dodatkiem do quiche Lorraine jest zielona sałata lub mieszanka sałat, dzięki czemu jest to szybki i łatwy posiłek.
Quiche Lorraine jest idealny na lunch/kolację lub na piknik. Można go również pokroić na małe kawałki i wbić w nie wykałaczki, a następnie zaprezentować gościom jako aperitif.
Jedyną różnicą między quiche a tartą jest dodanie dwóch składników: jajek i śmietany (ta mieszanka nazywana jest "migaine" w języku lotaryńskim). Gdy tylko znajdziesz ten drugi składnik w przepisie, z pewnością nazwiesz go "quiche". Co więcej, kiedy mówimy o "tarte", często mówimy o słodkich przepisach.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 346Kcal
  • Węglowodany: 12.9g
  • Tłuszcze: 28.5g
  • Tłuszcze nasycone: 17.1g
  • Białka: 9g
  • Błonnik: 0.6g
  • Cukry: 2.3g
  • ProPoints: 10
  • SmartPoints: 15
Informacje żywieniowe za 1 porcję (121g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: