Cukinia z cytryną i serem feta

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
25 min
404 Kcal

Wegetariańskie i bezglutenowe danie, które jest łatwe w przygotowaniu.

Składniki

1

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min
  • Cukinia z cytryną i serem feta - Przygotowanie krok 1Wlej oliwę z oliwek na patelnię, a następnie dodaj pół ząbka czosnku pokrojonego na małe kawałki. Pozwól mu się zrumienić.
  • Cukinia z cytryną i serem feta - Przygotowanie krok 2Cukinię pokroić w słupki i dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować przez 3-4 minuty.
  • Cukinia z cytryną i serem feta - Przygotowanie krok 3Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
  • Cukinia z cytryną i serem feta - Przygotowanie krok 4Gotować ryż przez czas wskazany na opakowaniu.
  • Cukinia z cytryną i serem feta - Przygotowanie krok 5Podawać i posypać pokruszoną fetą. Dodać kilka listków świeżej natki pietruszki (lub kolendry).
  • Cukinia z cytryną i serem feta - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia cukinii?

Cukinia jest niskokaloryczna, bogata w witaminy i minerały, a także zawiera błonnik, co wspomaga trawienie.

Czy mogę użyć innego sera zamiast fety?

Tak, możesz użyć sera koziego lub ricotty, które również dobrze komponują się z cukinią i cytryną.

Jakie inne przyprawy mogę dodać do tego dania?

Możesz dodać oregano, bazylię lub chili, aby wzbogacić smak dania.

Czy to danie można przygotować z wyprzedzeniem?

Tak, możesz przygotować składniki wcześniej, a następnie szybko je podsmażyć przed podaniem.

Jakie są najlepsze dodatki do cukinii z cytryną i serem feta?

Doskonałym dodatkiem mogą być pieczone lub grillowane warzywa, a także sałatki z świeżych ziół.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 404Kcal
  • Węglowodany: 51.2g
  • Tłuszcze: 15.2g
  • Tłuszcze nasycone: 6.5g
  • Białka: 13.1g
  • Błonnik: 4.3g
  • Cukry: 3.7g
  • ProPoints: 11
  • SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (259g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: