Chleb pita smażony na patelni
zagłosuj teraz
Dziś wypróbujemy okrągły chleb prosto z Bliskiego Wschodu: chleb pita! Jest tak łatwy do zrobienia, zwłaszcza dzięki naszym pisemnym wyjaśnieniom, zdjęciom i filmom, że będziesz w stanie odtworzyć ten przepis w domu. Możesz jeść go w takiej postaci przez cały posiłek lub przeciąć na pół, aby wypełnić go jak kanapkę. Ostatni pomysł: posmarować serem ricotta i posypać oliwą z oliwek i gruboziarnistą solą... Pyszne :-)
Składniki
4
Materiały
- Wałek do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania6 min
Umieść mąkę, sól, cukier i oliwę z oliwek w misce.
Wymieszać ciepłą wodę z suchymi drożdżami piekarskimi i odstawić na 10 minut.
Dodaj do miski mieszankę wody i suchych drożdży. Wyrabiaj na prędkości 2, aż ciasto się połączy. Odstaw na co najmniej 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Odgazuj ciasto (oznacza to spłaszczenie go w celu usunięcia powietrza), a następnie podziel je na cztery równe części (około 85 g) i rozwałkuj.
Smaż chlebki pita na rozgrzanej patelni na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Jeśli nie masz robota kuchennego, wymieszaj ciasto łyżką, a następnie wyrabiaj je ręcznie. Ciasto jest bardzo łatwe w obróbce.
Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ponownego użycia lub do pieczenia następnego dnia.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 209Kcal
- Węglowodany: 36g
- Tłuszcze: 3.9g
- Tłuszcze nasycone: 0.6g
- Białka: 6g
- Błonnik: 2g
- Cukry: 1.7g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 6
Informacje żywieniowe za 1 porcję (84g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis