Bułeczki owsiane
vote now
Bułeczki są mięciutkie w środku i mają chrupiącą skórkę.
Może nie są najpiękniejsze, ale bardzo smaczne, gwarantuję:)
Błyskawiczne w wykonaniu, w dodatku wykorzystałam płatki które zostały po zrobieniu mleka owsianego, tak więc nic się nie zmarnowało.
Błyskawiczne w wykonaniu, w dodatku wykorzystałam płatki które zostały po zrobieniu mleka owsianego, tak więc nic się nie zmarnowało.
400 g masy owsianej*
300 g mąki pszennej graham lub orkiszowej
100 ml lekko ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
duża szczypta kminku
jajko do posmarowania
ziarna do posypania bułek
Mąkę łączymy z solą i kminkiem w misce.
Rozprowadzamy drożdże z cukrem w wodzie. Wlewamy płyn do mąki i na chwilę odstawiamy (10 minut)
Dodajemy papkę owsianą i mieszamy składniki. Masa będzie dość kleista i luźna.
Przykrywamy i zostawiamy w cieple aż podwoi objętość.
Rękoma zwilżonymi w wodzie formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem oprósznym mąką. Układamy bułki w odstępach, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnem. Włączamy piecyk na temp. 200 stopni, w tym czasie bułeczki sobie jeszcze podrosną.
Wkładamy je do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia.
*Po namoczeniu na noc 200 g płatków owsianych górskich (podwoiły one swoją objętość), z częśći powstało mleko owsiane.Część z tych płatków zblendowałam i dobrze odcedziłam od wody, a część pozostało w całości, nie zmielonych. Połączyłam wszystko. Powstała papka którą użyłam do wypieku bułek.
zufikowo
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!