Bigos pieczony na żeberkach
vote now
Postanowiłam, że na tę Święta przygotuję wyśmienity bigos pieczony, który smakuję jeszcze lepiej niż gotowany. Polecam!
Składniki:
2 główki kapusty (można dodać zamiast 1 główki - kapustę kiszoną Ja nie lubię )2 cebulę200 gr boczku wędzonego20 gr suszonych grzybów300 gr kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej1 kg żeberek wieprzowychkoncentrat pomidorowysólpieprzmajeranekpo 6 ziarenek jałowca i ziela angielskiego6 liści laurowychodrobina kminkucukier do smakusmalecciepły bulion mięsny lub grzybowy około 2-3 szklanki (może być z kostki)garść suszonych śliwekpapryka w proszku
Grzyby moczymy. Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Żeberka porcjujemy solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę. Grzyby wyciągamy z wody i kroimy, bulion zostawiamy. Na odrobinie smalcu w brytfannie podsmażamy mięs, boczek, kiełbasę i cebulę. Wyjmujemy wszystko na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażamy delikatnie kapustę.Wyciągamy kapustę na oddzielny talerz. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C z termoobiegiem. Do brytfanny wkładamy warstwami mięso z cebulą, kapustę, przyprawy, grzyby, mięso z cebulą, kapustę, pokrojone śliwki oraz sól i pieprz. Zalać całość szklanką bulionu i wodą z grzybów. Wstawić do piekarnika i piec godzinę (od czasu do czasu sprawdzając czy jest dość płynu i czy się nie przypala) po tym czasie zalać bigos resztą bulionu wymieszanego z koncentratem pomidorowym piec do miękkości kapuchy około 1,5 godziny. Na sam koniec doprawiamy jeszcze nasz bigos w razie konieczności cukrem, solą i pieprzem. Bigos pieczemy pod przykryciem.
Gotowe przepisy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!